2min

Uit geheime documenten die bij een rechtszaak tussen Google en Oracle boven water zijn gekomen, blijkt dat Google een vergoeding heeft betaald aan Samsung voor het meeleveren van bepaalde Google-apps op Samsung Galaxy-smartphones. Samsung is een van de weinige die een vergoeding heeft ontvangen, kleinere fabrikanten als HTC kregen niets en werden juist gedwongen de apps voor te installeren.

Hoewel Android een open source besturingssysteem is en iedereen deze mag gebruiken op een smartphone, geldt dit niet voor de applicaties van Google zelf. Apps zoals de Play Store, Google Maps en Gmail mogen niet zomaar worden gebruikt. Hiervoor moet een licentie worden afgenomen bij Google en deze krijg je alleen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Wat die voorwaarden precies zijn is lange tijd onduidelijk geweest, maar worden door het uitlekken van dit soort documenten ineens duidelijker.

Eerder gingen er nog geruchten dat fabrikanten Google moesten betalen om de Play Store te mogen gebruiken, maar dat heeft Google altijd ontkent. Nu is duidelijk geworden dat Samsung juist geld heeft gekregen om applicaties van Google voor te installeren. Het ging daarbij om het volledige pakket met Google-apps, inclusief bijvoorbeeld de Google+ apps en het zoekvenster op het hoofdscherm. Hoeveel geld Samsung heeft ontvangen is onduidelijk.

Inmiddels is ook duidelijk geworden dat eenzelfde overeenkomst tussen Google en HTC is afgesloten, alleen daarin ontbreekt de paragraaf over een financiële vergoeding. HTC werd dus ook door Google verplicht om alle Google-apps voor te installeren, maar kreeg dat geen vergoeding voor.

Deze documenten liepen van januari 2011 tot december 2012 en daarmee zijn ze al behoorlijk verouderd. Inmiddels zien de afspraken tussen Google en de fabrikanten er vast alweer anders uit. Wat wel duidelijk is geworden is dat Google vrij makkelijk verplichtingen op legt aan kleinere fabrikanten. Samsung heeft gezien hun marktaandeel de positie om wat harder te onderhandelen en heeft ook meer voor elkaar gekregen bij Google.

Microsoft heeft inmiddels al aangegeven dat het concurrentievervalsing en machtsmisbruik is omdat de fabrikanten worden verplicht alle apps voor te installeren, het bedrijf geen kans heeft om bijvoorbeeld met Bing-search en Bing-maps marktaandeel te veroveren op de Android-smartphones. De vraag is nu of de handelswaakhonden in de Verenigde Staten en Europa dat ook zo zien en Google zullen terugfluiten of dat het gewoon zo blijft.