2min

De nieuwe Eurocommissaris voor Digitale Economie en Samenleving is degene die verantwoordelijk is voor het stranden van Google’s derde schikkingsvoorstel aan de Europese Commissie. Het leek er lange tijd op dat Google en Europa de zaak achter zich zouden laten, maar Günter Oettinger heeft daar naar eigen zeggen een stokje voor gestoken.

De Duitser Günther Oettinger is de opvolger van Neelie Kroes en vult de positie van Digitale Economie en Samenleving in, voorheen heette deze post Digitale Agenda. In eigen land wordt Oettinger bestempeld als een digibeet, maar achter de schermen blijkt de nieuwe Eurocommissaris zich al wel flink te mengen in de technologiewereld en dat heeft zoekgigant Google geweten ook.

Al jarenlang zijn Google en de Europese Commissie verwikkeld in getouwtrek rondom Google Search. Google wordt ervan verdacht zich schuldig te maken aan het manipuleren van zoekresultaten waardoor eigen diensten bovenaan de pagina komen te staan. Dat is volgens de Europese Commissie anticompetitief gedrag. Google heeft inmiddels al drie voorstellen voor aanpassingen gedaan, om de zaak achter zich te laten zonder boete.

Naar eigen zeggen heeft Oettinger er eigenhandig voor gezorgd dat Google’s nieuwste schikkingsvoorstel uiteindelijk toch niet werd aangenomen, waarop wel gerekend werd. Dit tot genoegen van concurrenten zoals Microsoft, die het nieuwe voorstel niet vonden voldoen.

"Als ik niet in opstand was gekomen tegen het voorstel van Google, was er in maart een akkoord geweest." geeft Oettinger volgens The Wall Street Journal. "De zaak rondom Google is een voorbeeld van de energieke manier waarop de Europese Commissie zaken benadert … een schoolvoorbeeld van hoe de commissie robuuste besluiten kan nemen."

Vorige week werd door Eurocommissaris Joaquin Almunia bekendgemaakt dat er nieuwe bewijslast en twintig bezwaren tegen Google’s voorstel waren binnengekomen. Deze zaken zorgden er volgens Almunia voor dat het voorstel geen doorgang vond. Google moet nu met een beter voorstel komen, of een miljardenboete tegemoetzien. Het lijkt erop dat Oettinger niet gauw tevreden zal zijn en dat Google er echt voor moet zorgen dat het volgende voorstel geen protesten van concurrenten oplevert.

Eerste flater
Oettinger heeft zijn eerste flater overigens al geslagen. Toen gevraagd werd naar zijn mening over de uitgelekte naaktfoto’s van bekendheden, meldde Oettinger dat hij het dom vond dat deze mensen überhaupt naaktfoto’s van zichzelf op hun apparaten hebben staan. Daarmee lijkt het bestaan van een generatiekloof bevestigd.