Volgens The Telegraph kunnen Europese Apple-gebruikers zich opmaken voor de lancering van Apple Pay in Europa, wat in de eerste helft van 2015 moet gebeuren. Ondertussen zou Apple echter wel de nodige moeite hebben om banken te overtuigen, bij deze partij bestaat de vrees dat Apple te veel financiële macht zal krijgen.
Naar verluidt is er minstens één Britse bank die zich zorgen maakt om de hoeveelheid gegevens die Apple over de transacties zou willen krijgen. Het zou hierbij gaan om zowel financiële als persoonlijke informatie over de gebruikers. De twijfels zouden ervoor zorgen dat de onderhandelingen vertraging oplopen.
Apple heeft bij de presentatie van Apple Pay juist aangegeven dat het niet in bedrijf is om gegevens van gebruikers te verzamelen. Wanneer je naar een fysieke winkel gaat en Apple Pay gebruikt, weten wij niet wat je gekocht hebt, waar je het gekocht hebt en hoeveel je betaald hebt. De transactie is tussen jou, de verkoper en je bank," zei Eddy Cue van Apple destijds.
Bankiers zijn tevens bang voor Apple Pay, dat volgens sommige topmannen zou kunnen fungeren als "middel om de bankwereld over te nemen." Daar zit ook wat in, want bij ongeveer 80 procent van de financiële transacties betreft het betalingen. Wat voor gevolgen een invasie van Apple en andere technologische bedrijven voor gevolgen zou hebben voor banken is echter onduidelijk.
Desondanks is het opmerkelijk dat Apple in de Verenigde Staten juist veel bijval van banken krijgt. Apple Pay is inmiddels bruikbaar bij banken die gezamenlijk goed zijn voor 90 procent van alle financiële transacties.