2min

Tags in dit artikel

, , ,

Amazon, Google, Microsoft, IBM, Salesforce, Atlassian, SAP en Cisco introduceren de Trusted Cloud Principles. Dit framework moet de (privacy)rechten van klanten waarborgen wanneer zij bij deze aanbieders clouddiensten afnemen.

Nu steeds meer bedrijven en individuele gebruikers naar de cloud overstappen is het belangrijk hun rechten te waarborgen. Dit moeten de betreffende techgiganten hebben gedacht toen zij het Trusted Cloud Priniciples-initiatief lanceerden.

Concreet is het Trusted Cloud Principles een framework van bepaalde ‘regels’ waaraan de deelnemers voldoen, zodat zij de basisrechten van gebruikers van de clouddiensten kunnen beschermen. Met deze bescherming kunnen gebruikers de clouddiensten vervolgens veilig gebruiken voor hun diverse activiteiten en zich geen zorgen maken over een inbreuk op de privacy door vooral overheden.

Rechten

De rechten van eindgebruikers die nu met het initiatief moeten worden gewaarborgd gaan bijvoorbeeld over privacy en de manier waarop overheden -buiten extreme omstandigheden om- toegang willen krijgen tot bij de cloudleveranciers gestalde data. Ook gaat het hierbij om zaken die de algemene veiligheid van klanten bedreigen of innovatie belemmeren en tegen de mensenrechten ingaan. Alles natuurlijk binnen het internationale recht.

Ook geven de deelnemende bedrijven in de Trusted Cloud Principles aan dat zij graag met overheden willen samenwerken om bovenstaande processen te verbeteren, meer aandacht te schenken aan (cyber)veiligheid en het stimuleren van privacy.

CDMC

Naast het Trusted Cloud Principles-initiatief is ook onlangs het Cloud Data Management Capabilities (CDMC)-framework opgericht. In dit samenwerkingsverband werken onder meer AWS, Google, IBM, Microsoft en de internationale belangenorganisatie voor datamanagement en analytics EDM Council samen.

Het CMDC-framework biedt een compleet set van best practices en standaarden voor onder meer cloud-, multicloud- en hybrid cloudimplementaties, functionaliteit voor cloud datamanagement en controlemogelijkheden voor het beschermen van gevoelige data.