2min

Tags in dit artikel

, ,

Uit een onderzoek onder 800 Nederlanders is gebleken dat de helft van de Nederlanders slordig omgaat met online wachtwoorden. Ze zijn vaak te makkelijk, zijn vaak hetzelfde en worden nauwelijks gewisseld.

Het onderzoek van MeMo2 werd gehouden in opdracht van Digivaardig & Digibewust. De resultaten van het onderzoek werden dinsdag bekendgemaakt op het station van Den Haag waar de Wachtwoord Wissel Week begon. De helft van de Nederlanders zijn zich er niet van bewust hoe makkelijk het kan zijn om een wachtwoord te achterhalen. Iemand uit een directe omgeving kan je online identiteit overnemen, daarnaast zijn hackers ook snel in het achterhalen van wachtwoorden. Eén op de tien Nederlanders gebruikt hetzelfde wachtwoord voor diverse websites.

De organisatie van Digivaardig & Digibewust wil met de actieweek daar verandering in brengen. Bovendien worden mensen op unieke wijze uitgenodigd om op het Haagse station veilige wachtwoorden aan te maken.

Marjolijn Bonthuis is verantwoordelijk voor het programma Digivaardig & Digibewust. "Zwakke wachtwoorden brengen grote risico’s met zich mee. Gemak ligt op de loer maar mensen uit de directe omgeving en hackers zijn gehaaid in het achterhalen van wachtwoorden. In het ergste geval kunnen ze fraude plegen," aldus Bonthuis. "Onbewust denkt iedereen ‘dat overkomt mij niet’ waardoor men nonchalant met wachtwoorden omspringt. Want heeft iemand jouw wachtwoord, dan krijgt hij vaak toegang tot sites, e-mailservices en social media programma’s met alle vervelende gevolgen van dien. Tijdens de Wachtwoord Wissel Week schudden we iedereen nog maar eens stevig wakker om thuis en op het werk, regelmatig van wachtwoord te wisselen omdat je dan minder risico loopt."