2min

Meestal worden we voor hackers gewaarschuwd omdat ze uit zijn op onze bankgegevens. Maar dat is niet het enige waar ze gretig naar op zoek zijn: hackers maken eveneens jacht op Airmiles.

Wie kent ze niet: de e-mails van een ‘bank’ waarin gevraagd wordt om in te loggen en bijvoorbeeld je wachtwoord aan te passen. Zodra je op de link in de e-mail klikt wordt je doorgestuurd naar een namaaksite die op jouw bank moet lijken. Je vult je gegevens in en de mensen die verantwoordelijk zijn voor de website beschikken over alle benodigde gegevens om je bankrekening leeg te plunderen.

De tijd dat we alleen onze bankgegevens goed hoefden te bewaken lijkt voorbij. Hackers gebruiken tegenwoordig Airmiles als internationaal ruilmiddel. Zo is er een verhaal dat de ronde gaat waarin een Braziliaanse cybercrimineel toegang biedt tot een botnet voor 60.000 Airmiles. In een andere zaak boden hackers Airmiles voor gestolen creditcardgegevens.

"Dit valt samen met onze eerdere bevinding dat cybercriminelen in 2011 geïnteresseerd zijn in zo’n beetje alle informatie die ze kunnen stelen", zegt Vyacheslav Zakorzhevsky, analist bij Kaspersky.

Eerder nam Google al maatregelen om de verspreiding van malware op internet tegen te gaan. De zoekmachinegigant haalde elf miljoen zoekresultaten met de extensie co.cc uit Google Search. Google koos hiervoor om websites met deze extensie geliefd zijn onder hackers en cybercriminelen om malware op te plaatsen.

In juli dook er ook een nieuwe trojan op die het voorzien had op Android-toestellen: ZitMo. Deze trojan heeft als doel om sms-berichten met TAN-codes te onderscheppen (eenmalige codes om in te loggen voor internetbankieren).

Geen enkele vorm van persoonlijke gegevens lijkt meer veilig te zijn voor hackers. Het beste advies blijft om altijd te controleren of het adres in adresbalk overeenkomt met dat van de organisatie die je bezoekt. Ook het installeren van een degelijke beveiligingspakket is zeker niet onverstandig.