Verenigde Staten geven bedrijven maximale ruimte voor ontwikkeling AI

Abonneer je gratis op Techzine!

De Verenigde Staten hebben besloten bedrijven in het land zoveel mogelijk vrijheid te bieden bij de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Wat de overheid daar betreft, heeft de ontwikkeling van zelfdenkende machines zoveel potentieel, dat er zo min mogelijk belemmeringen moeten zijn om ze te kunnen ontwikkelen.

Tijdens een speciaal georganiseerde bijeenkomst met afgevaardigden van onder meer Amazon, Facebook, Google en Microsoft, heeft het Witte Huis besloten daar ruim baan voor te geven. Meer dan honderd regeringsmedewerkers, technisch experts van academische instituten en zakelijk leiders waren aanwezig bij de bijeenkomst.

Vier belangrijke besluiten

Er zijn vier belangrijke zaken besproken en afgesproken tijdens de bijeenkomst:

  • Ondersteuning nationaal AI R&D-ecosysteem: de betrokken personen stellen dat de Verenigde Staten een uniek onderzoeksecosysteem heeft, waarbinnen de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie goed mogelijk is. De vrije markt speelt hierin een cruciale rol en daar wil men nadruk op blijven leggen.
  • Amerikaanse arbeiders en maximaal voordeel AI benutten: AI zorgt voor nieuwe banen en dat vraagt om nieuwe technische vaardigheden. Die vaardigheden moeten aangeleerd worden en dus wil men vooral nadruk gaan leggen op technisch onderwijs.
  • Verwijderen barrières innovatie AI: regelgeving kan beklemmend werken voor innovatie. En dus moet daar iets aan gedaan worden; het belang van Amerikaans leiderschap in de AI-sector speelt daarin volgens de deelnemers een belangrijke rol.
  • Grote impact en sectorspecifieke toepassingen AI: ook is gesproken over de manier waarop AI-technologie kan helpen de Amerikaanse arbeiders te helpen, bedrijven kan laten groeien en klanten beter kan dienen.

Critici zijn niet heel blij met deze beslissing. Er wordt bijvoorbeeld gevreesd voor het mogelijke gevaar dat uitgaat van de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie; die zou weleens de mensheid kunnen bedreigen.