1 min

De Amerikaanse telecom- en technologietoezichthouder Federal Communications Commission (FCC) heeft een vijftal Chinese techbedrijven, waaronder Huawei en ZTE, aangemerkt als een veiligheidsrisico.

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden lijkt de kruistocht van voormalig president Trump tegen Chinese techbedrijven duidelijk voort te zetten. Recent publiceerde een afdeling van toezichthouder FCC, het Federal Communications Commission’s Public Safety and Homeland Security Bureau, een lijst van een vijftal Chinese techbedrijven die gevaar voor de openbare veiligheid zouden vormen.

De aangemerkte Chinese bedrijven zijn de ususal suspects Huawei en ZTE, maar ook Hytera Communications, Hangzhou Hikvision Digital Technology en Dahua Technology. Vooral voor de veiligheid van de openbare en private telecom- en datanetwerken in de Verenigde Staten zouden deze bedrijven een specifiek gevaar vormen, zo stelt de FCC.

Reden voor publicatie

De publicatie van de lijst moet volgens de toezichthouder het Amerikaanse publiek en bedrijfsleven opnieuw het vertrouwen geven dat telecom- en datanetwerken kunnen worden vertrouwd en dat buitenlandse mogelijkheden geen ongeautoriseerde toegang hebben tot de gegevens die via deze netwerken worden getransporteerd. De FCC is trouwens wetmatig verplicht deze lijst te publiceren.

Garanderen veiligheid toekomstige netwerken

Daarnaast moet de lijst ervoor zorgen dat bij de bouw van toekomstige telecom- en datanetwerken alleen die partners worden ingeschakeld die betrouwbaar zijn. Op deze manier wordt dan voorkomen dat de verkeerde netwerkapparatuur in deze netwerken wordt gebruikt en geïnstalleerd die eventueel een bedreiging kunnen vormen voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten en van zijn inwoners.

Tip: Regering-Biden noemt China top techbedreiging