Abonneer je gratis op Techzine!

Vorige week werd al bekend gemaakt dat Google’s Android niet altijd even zuinig omgaat met privacygevoelige data. Naar blijkt zijn verschillende applicaties voor Apple’s iOS ook niet al te zuiver. Verschillende applicaties zouden identificatienummers verzamelen.

Apple geeft aan dat het hier om een ‘UDID’ gaat, wat staat voor Unique Device Identifier. Dit is een tool voor ontwikkelaars om iPhones, iPads en iPods te identificeren wanneer op een externe plaats gegevens worden opgeslagen. Hierbij moet dan gedacht worden aan highscores en vrijgespeelde achievements.

Tot nu toe is het UDID-systeem buiten schot gebleven van privacygroepen. Echter, het systeem zou veel gelijkenissen tonen met Intel’s PSN-systeem. Door middel van dit systeem konden Intel-processoren van buitenaf geïdentificeerd worden.

Van de 57 onderzochte apps verzonden maar liefst 38 applicaties UDID-data naar servers van de ontwikkelaars of adverteerders. Nog eens 10 applicaties verzonden data die versleuteld was en zodoende niet onderzocht kon worden.

Volgens de onderzoekers zouden veel bedrijven als Amazon, Facebook en Twitter de UDID-nummers aan echte personen kunnen linken.