Apple en Google weren Flappy-apps uit winkels

Abonneer je gratis op Techzine!

Apple en Google weren actief applicaties die gebruik willen maken van de hype rondom het ter zielen gegane Flappy Bird. Talloze ontwikkelaars willen meeliften op het kortdurende succes van de game, door een soortgelijke app aan te bieden.

Flappy Bird (review) kende de afgelopen weken veel succes, maar werd door ontwikkelaar Dong Nguyen uit de applicatiewinkels verwijderd vanwege het grote effect op zijn eigen leven. Andere ontwikkelaars zagen hun kans schoon en maakten apps met soortgelijke namen en gameplay om gebruik te kunnen maken van het grote animo rondom het spel.

Daar steken Apple en Google echter een stokje voor. In Apple’s voorwaarden staat bijvoorbeeld dat dit soort praktijken niet geoorloofd is omdat het verwarrend is voor gebruikers. Een ontwikkelaar die een game met de naam Flappy Dragon ter goedkeuring aanbood, kreeg de deksel op de neus.

Apple vond de naam en game te veel lijken op Flappy Bird. Consumenten die deze game zouden aanschaffen, zouden kunnen veronderstellen dat het gaat om Flappy Bird, gezien de gelijkenis. Google stond de app in eerste instantie toe, maar verwijderde deze later alsnog.

Uiteindelijk staat de app alsnog in de winkels onder de naam Derpy Dragon. Ook andere ontwikkelaars maken melding van niet-succesvolle pogingen van apps met de term Flappy erin.