In Hong Kong woeden momenteel protesten vanwege de invloed die China uitoefent op politieke verkiezingen die in 2017 zullen plaatsvinden. Het lijkt erop dat het sociale netwerk Instagram door China is geblokkeerd als reactie op de protesten.

Bij de pro-democratische protesten wordt veelvuldig gebruikgemaakt van Instagram om foto’s te verspreiden. Instagram was één van de weinige niet-Chinese sociale netwerken die nog bruikbaar was in China, veel andere netwerken zoals Facebook zijn door de regering ontoegankelijk gemaakt. Overigens betekent de blokkade van Instagram niet dat men in Hong Kong geen gebruik meer kan maken van Instagram. De blokkade treft enkel Chinese burgers.

De protesten draaien om de grote invloed die China uitoefent op Hong Kong, dat een status aparte heeft in de Volksrepubliek China. Deze status houdt in dat Hong Kong een eigen economisch en politiek systeem heeft, maar wel onderdeel is van China. Bij toekomstige verkiezingen wil China het recht hebben om de kandidaten vooraf te keuren. De protestanten zien dit voorstel als een directe aanval op de democratie en achten de verkiezingen nutteloos als zo’n wet wordt aangenomen.