2min

Tags in dit artikel

Het sociale netwerk Facebook dacht een leuke actie bedacht te hebben door een geautomatiseerd filmpje aan te bieden waarin de hoogtepunten van gebruikers werden opgesomd. In sommige overzichten kwamen onbedoeld ook erg negatieve momenten terug. Facebook biedt getroffen gebruikers een excuses aan.

Facebook biedt gebruikers een overzicht met momenten uit 2014 aan, op basis van hetgeen zij op het sociale netwerk geplaatst hebben. Er blijkt echter geen rekening te zijn gehouden met het feit dat gebruikers niet alleen leuke dingen plaatsen, maar bijvoorbeeld ook over het overlijden van een naaste schrijven. Dergelijke zaken kunnen desondanks wel terugkomen in het filmpje met de tekst "Het was een geweldig jaar. Bedankt dat je er onderdeel van bent geweest."

Hoewel goed bedoeld, kunnen de filmpjes dus nogal negatieve herinneringen oproepen. Eric Meyer verloor bijvoorbeeld zijn dochtertje aan een hersentumor, nota bene op haar zesde verjaardag. Meyer rekende er al op dat het overzicht hem aan dat treurige moment zou herinneren en negeerde het. Maar Facebook bleef aandringen en ging ook fragmenten van het filmpje tonen, waaronder vaak foto’s van zijn dochtertje met de tekst "Eric, zo zag jouw jaar eruit." Hoewel die bewering ook absoluut klopte, roept het geen fijne herinnering op en wat Eric betreft is het ook niet aan Facebook om hem daaraan te moeten herinneren.

Meyer stelt enkele aanpassingen voor, zoals een systeem waarbij wordt rekening gehouden met gebruikers die geen goed jaar hebben gehad. Zo moeten foto’s niet gecombineerd worden met teksten die een bepaalde lading hebben, dat kan deze situaties immers makkelijk veroorzaken. Ook zou het beter zijn als gebruikers wordt gevraagd of ze het overzicht überhaupt wel willen zien. Willen ze dat op een bepaald moment niet, dan zou er nog gevraagd kunnen worden of er later nog eens aan herinnerd moet worden, of niet.

Bij monde van productmanager Jonathan Gheller biedt Facebook een excuses aan voor mensen die zijn getroffen door een filmpje met een negatieve lading. De kritiek van gebruikers zal worden meegenomen voor de ontwikkeling van eventuele nieuwe versies.