Microsoft: Stemassistent Cortana net zo goed als een mens

Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft heeft een nieuwe versie ontwikkeld van stemassistent Cortana. Die zou zo goed werken, dat Cortana net zo goed kan luisteren als mensen. Het zou woorden net zo goed oppikken en daarom in die zin gelijk aan mensen zijn.

Dit kondigden de ontwikkelaars aan in een nieuwe publicatie. Daarmee is het nog niet perfect, maar maakt het gemiddeld evenveel, of in sommige gevallen zelfs minder fouten dan menselijke tegenhangers. Gemiddeld had Cortana het nog in 5,9 procent van de gevallen fout. Dat is een flinke verbetering, want een maand eerder was de foutmarge nog 6,3 procent.

Het is een indrukwekkende prestatie, want nooit eerder kwam het voor dat een computersysteem net zo goed kan ‘luisteren’ als mensen. Dat heeft het team van Microsoft gerealiseerd door neurale netwerken te gebruiken in de programmering van Cortana. Het kan daardoor enorme hoeveelheden data verwerken en patronen herkennen. Woorden die normaliter niet goed verstaan zijn, worden correct voorspeld.

“Dit maakt Cortana krachtiger, en maakt een intelligente assistent mogelijk,” zegt Harry Shum, vicevoorzitter van de Microsoft Artificial Intelligence and Research group. Het vormt in elk geval een eerste stap in de goede richting. Zo werken stemassistenten nog niet goed in omgevingen met veel gesprekken en zou de foutmarge nog altijd omlaag moeten kunnen.