Windows 10 staat nu op 600 miljoen actieve apparaten

Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft zal blij zijn met een nieuwe mijlpaal voor Windows 10. Voor het eerst zijn er 600 miljoen actieve apparaten met die versie van het besturingssysteem. Dat meldde CEO Satya Nadella tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

Nadella gaf tegenover analisten en investeerders een update over de vooruitgang en strategische plannen van Microsoft. Volgens GeekWire vertelde Nadella dat er zeshonderd miljoen actieve apparaten met Windows 10 erop zijn. Daarbij gaat het om alle versies van het systeem, want nog niet iedereen is overgestapt naar de meest recente update, de Fall Creators Update.

Gestage groei

De groei van het aantal Windows 10-apparaten gaat vrij gestaag. In september 2016 waren er nog vierhonderd miljoen apparaten met Windows 10 en afgelopen mei berichtte Microsoft dat het voor het eerst de mijlpaal van een half miljard apparaten bereikt had. Daarmee valt de groei niet tegen, al zal Microsoft tegelijk niet heel tevreden zijn.

Toen Windows 10 in de loop van 2014 gelanceerd werd, was het doel van Microsoft nog om binnen twee tot drie jaar een miljard actieve apparaten te hebben. Dat doel werd een jaar later omlaag bijgesteld, omdat het aantal installaties tegen bleek te vallen.

Upgrades en updates

De vraag is of het aantal apparaten met Windows 10 erop nog wel zo hard toe zal nemen. De afgelopen tijd werd het aantal mogelijkheden om gratis te upgraden flink minder. De laatste gratis mogelijkheid om te upgraden verdwijnt op 31 december, dan is het voor mensen die van toegankelijkheidstechnologie gebruik maken niet langer gratis om te upgraden.

Microsoft werkt ondertussen hard aan updates voor Windows 10. De eerstvolgende grote update wordt Redstone 4 genoemd en moet een aantal grote nieuwe functies krijgen. Denk daarbij vooral aan Timeline, waarmee het mogelijk is om op een ander apparaat verder te gaan met programma’s die je geopend had. Wanneer de update er precies komt is nog niet bekend.