‘Apple wil zelf chips voor energiebeheer ontwikkelen’

Abonneer je gratis op Techzine!

Apple zou van plan zijn om zelf chips voor energiebeheer te ontwikkelen. De technologiereus wil minder afhankelijk zijn van andere fabrikanten en ontwikkelt daarom al zijn eigen processoren. Een chip voor energiebeheer ligt daarvan in het verlengde.

Dat meldt althans de Japanse zakenkrant Nikkei, die doorgaans welingelicht is en goede bronnen heeft. Apple zou de chips in de loop van 2018 al in gebruik willen nemen en is dan minder afhankelijk van het Britse Dialog Semiconductor, waarvan het nu de chips inkoopt.

Volgend jaar al

De Nikkei meldt het nieuws op basis van anonieme bronnen binnen Apple. “Op basis van het huidige plan van Apple, zullen ze de meeste chips voor energiebeheer in iPhones volgend jaar grotendeels gaan vervangen,” aldus een van de bronnen. Een andere bron stelt dat de ontwikkeling nog bezig is en dat het ook kan dat Apple pas in 2019 met de eigen chips voor energiebeheer komt.

Momenteel worden de chips die het energiebeheer doen in Apple-hardware ontwikkeld door Dialog. Dat is voor 74 procent van zijn omzet afhankelijk van de bestellingen van Apple en zag zijn aandeelkoers al flink dalen als gevolg van dit nieuws. Voor Apple is het niet alleen een goede manier om minder afhankelijk te zijn van de Britse onderneming, maar ook om zich beter te differentiëren van de concurrentie.

Volgens de bronnen van Nikkei neemt Apple de stap ook om het stroomverbruik van zijn technologie te verbeteren. De bronnen stellen dat de chips die in ontwikkeling zijn verbeterde mogelijkheden hebben om het stroomverbruik van verschillende componenten in de gaten te houden. De apparaten zouden daardoor beter kunnen werken maar minder stroom verbruiken.