Abonneer je gratis op Techzine!

Het verliezen van je mobiele telefoon staat gelijk aan het verliezen van de controle over je leven. Deze opmerkelijke conclusie trekt de Britse onderzoeker Michael Hume uit een driejarig onderzoek naar het mobiele consumentengedrag. De onderzoekers van de Britse Lancaster Universiteit merken op dat mensen hun mobiele telefoon gebruiken om te bepalen hoe en wanneer ze met de rest van de wereld communiceren. Het mobieltje geeft daarmee mensen de mogelijkheid hun relaties, locaties en zelfbeeld te beheersen.

Mobiele telefoons zijn volgens het onderzoek primair apparaten voor controle en censuur. Mensen bepalen zelf wanneer en hoe ze met iemand communiceren. "Het mobieltje is onze eigen vorm van reality tv", vertelt Michael Hulme. "Het veruit belangrijkste apparaat waarmee mensen hun leven kunnen beheersen."

Zo durven jonge vrouwen met een mobieltje op zak ’s avonds alleen de straat op; het biedt hen een vriendelijke stem in het donker. Oudere vrouwen merken op dat de mobiele telefoon hen in staat stelt hun echtgenoot in de gaten te houden, terwijl sms studenten helpt een saai college door te komen. De onderzoekers gaan ervan uit dat de dubbele moraal van controle en censuur verder zal toenemen door de opkomst van multi media messaging waardoor vrouwen hun echtgenoot om fotografisch bewijs kunnen vragen als hij zegt dat hij weer eens moet overwerken. "We zullen meer toezicht op anderen willen hebben, terwijl we zelf ongrijpbaarder worden", legt Hume de dubbele moraal bloot.