2min

Tags in dit artikel

, , ,

De meeste internetters hadden eind 2002 toegang tot internet via het inbellen op het KPN netwerk. Het analoog inbellen is in Nederland echter relatief duur. De tarieven in andere landen waren al laag of zijn sterker gedaald dan in Nederland sinds 2000. Dit blijkt uit de trendrapportage Netwerken in Cijfers die minister Brinkhorst van Economische Zaken vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De tarieven voor zakelijke vaste en particuliere mobiele telefonie lagen in 2002 in Nederland op een internationaal gemiddeld niveau. Voor particuliere vaste telefonie, huurlijnen en (smalbandig) internetgebruik zijn de tarieven in vergelijking met andere Europese landen hoog. De tarieven voor mobiele telefonie voor particuliere gebruikers stegen in 2002, waarbij de aanbieders een toename van de gemiddelde opbrengst per gebruiker realiseerden.

Het internetgebruik in Nederland was al één van de hoogste ter wereld. Met name het gebruik van breedband internettoegang is in 2002 sterk toegenomen. Opvallend is dat het aantal mobiele aansluitingen in 2002 voor het eerst is gedaald. Dit wordt echter veroorzaakt door de aangescherpte voorwaarden van de aanbieders rond prepaid beltegoeden, waardoor klanten uit het bestand zijn geschrapt. Ondanks de concurrentie behoudt KPN een groot marktaandeel in de vaste en mobiele telefonie, en ADSL. KPN heeft bij het aanbieden van vaste telefonie een marktaandeel van 89 procent. De kabelexploitanten boden, ondanks de hoge penetratie van kabelinfrastructuur in Nederland, relatief weinig concurrentie. KPN ondervindt meer concurrentie van de Carrier PreSelect-aanbieders Tele2 en OneTel Scarlet.

Ook bij het aanbod van mobiele telefonie blijft KPN vooralsnog de grootse aanbieder, op de voet gevolgd door Vodafone, de grootste mobiele telefonieaanbieder ter wereld. Op de markt voor breedband internettoegang deelde KPN (met ADSL) eind 2002 de koppositie met UPC (kabel). Het aantal ADSL-aansluitingen groeide in 2002 beduidend sterker dan het aantal internetaansluitingen via de kabel.