Abonneer je gratis op Techzine!

Het juristenkantoor Landwell heeft verklaard mogelijk 4000 Spaanse actieve gebruikers van peer-to-peer diensten te zullen aanklagen. De personen zijn volgens het bureau geïdentificeerd als serieuze downloaders van auteursrechtelijk beschermde muziek, films en software. Indien de zaken worden voortgezet gaat het om de grootste campagne tegen peer-to-peer gebruikers in Europa. Dit meldt de Britse versie van technologiesite ZDNet News.

Landwell, de juridische tak van advieskantoor PricewaterhouseCoopers, zegt in opdracht van niet nader bekend gemaakte ‘klanten’ de gegevens van zo’n 95.000 gebruikers van ruildiensten te hebben verzameld. Landwell kon aan de gegevens zoals IP-adressen komen door vooral de oudere clientversies van P2P-diensten in de gaten te houden. Bij de oudere software wordt gevoelige informatie veelal niet versleuteld. Het bedrijf heeft samengewerkt met de Spaanse technologische inlichtingendienst BIT en verwacht dat de zaak volgende maand voor de rechter kan komen. De Spaanse actie is te vergelijken met de campagne van de Amerikaanse muziekindustrie, die ruilende internetters de afgelopen weken al enkele honderden dagvaardingen heeft gestuurd.

Of de Spaanse ruilers zich echt zorgen moeten maken is overigens maar zeer de vraag. Internetters zouden in het land online muziekbestanden mogen delen, zolang daar maar geen geld aan verdiend wordt. Diverse eerdere zaken die verband houden met peer-to-peer gebruik zouden door de rechtbank zijn verworpen.