Abonneer je gratis op Techzine!

Kingston Technology toont de eerste modellen van de nieuwe generatie DDR2-geheugenmodules op de CeBIT. De beschikbare modellen zijn 400- en 533 MHz DDR2 Registered DIMM’s, niet-gebufferde DIMM’s en SODIMM’s in capaciteiten tot 1 Gigabyte. Deze nieuwe geheugenmodules zijn geschikt voor de nieuwe computer-platforms die dit jaar verschijnen.

"De DDR-geheugentechnologie loopt tegen haar grenzen aan en DDR2 is een nieuwe technologie die door de industrie als opvolger van DDR gezien wordt. DDR2-geheugens zijn sneller, tot 667 MHz, kunnen grotere bandbreedtes aan, verbruiken tot vijftig procent minder stroom en bieden betere thermische prestaties vergeleken bij DDR", zegt Mark Tekunoff, senior technology manager bij Kingston Technology. "We verwachten dat deze nieuwe geheugens snel geaccepteerd raken."

Bij de ontwikkeling van de DDR2-geheugentechnologie werkte Kingston Technology nauw samen met JEDEC, de organisatie die zich inzet voor standaarden voor geheugens, en DRAM, producent van systeem- en moederborden. Bovendien is Kingston Technology een van de oprichters van Intel’s Memory Implementers Forum, een online community over geavanceerde geheugentechnieken zoals DDR2.

DDR2-geheugenchips hebben een behuizing die voldoet aan de norm voor Fine-pitch BGA (FBGA), zodat ze bestand zijn tegen extreme elektrische en thermische invloeden. Bovendien zijn de DDR2-geheugenchips dankzij de functie On-Die Termination (ODT) immuum voor gereflecteerde geheugensignalen op hoge snelheid. DDR2-geheugenmodules komen beschikbaar met capaciteiten tot 4 GB.
DDR2-modules verschillen van bestaande DDR-modules in de pinconfiguratie, het benodigde voltage en DRAM-chip technologie. Daardoor kan DDR2 geen DDR-modules op bestaande DDR-moederborden vervangen. Om te voorkomen dat er per ongeluk een DDR2-module op een verouderd moederbord wordt gezet, is DDR2 voorzien van een beschermende uitsparing, waardoor hij alleen in de nieuwe voetjes past.