Abonneer je gratis op Techzine!

Antivirusleverancier Trend Micro signaleerde in augustus 2004 maar liefst 3.300 nieuwe schadelijke codes, voor het grootste gedeelte trojans, back doors en wormen. Dit is 1.900 meer dan vorige maand. De grootste groei was die van codes voor de aanval op 64-bit besturingssystemen.

Uit de verschuivende verhouding tussen de verschillende bedreigingen valt te concluderen dat schrijvers van malware niet langer zoveel mogelijk computers willen vernielen, maar toegang willen krijgen tot data op PC’s. Mogelijk om wachtwoorden en creditcardnummers te kunnen verkopen. Een andere mogelijke doelstelling van de ontwikkeling van codes om toegang te krijgen tot persoonlijke data, is om een ‘zwart’ netwerk te creëren. Dit netwerk kan in de toekomst worden gebruikt om een grootschalige aanval tegen één of meer doelen mogelijk te maken.

De eerste gesignaleerde 64-bit code was W64_RUGRAT.A. Deze code infecteert 64-bits bestanden die draaien op Intel Itanium 64-processors, en Windows Portable Executable-bestanden (PE) op AMD 64-bits systemen. De tweede malware die ook 64-bits PE-bestanden infecteert, was W64_SHRUGGLE.A. Beide virussen worden toegeschreven aan dezelfde maker, die zich ´roy g biv´ noemt. Hij wil naar alle waarschijnlijkheid bewijzen dat nieuwe systemen gevoelig zijn voor virusinfecties.