2min

Tags in dit artikel

,

Volgens een aantal wetenschappers hebben ze een nieuwe, alternatieve energiebron voor elektronica te hebben ondekt. Hiervoor hebben ze naar straaljagermotoren gekeken, deze hebben ze verkleint tot ze de grote hadden van een knoop. Deze micro gasturbinemotoren moeten tegen 2008 opduiken in apparatuur.

In het MIT Gas Turbine Laboratory (GTL) te Massachusetts werd het onderzoek uitgevoert. Alan Epstein, de onderzoeksleider, verwacht in de eerste instantie vooral interesse uit militaire hoek, maar denkt dat ook burgertoepassingen snel zullen volgen.

Epstein is op het idee gekomen van de micromotoren door zijn fascinatie met de ruwe kracht van straalmotoren. Drie Boeings 747’s genereren net zoveel energie als een kerncentrale", aldus Epstein in het MIT tijdschrift Technology Review.

Met behulp van nanotechnologie wordt de motor kleiner gemaakt, hiermee kan elektronica langdurig van stroom worden voorzien. Epstein schetst een toekomst waar clusters van deze motoren een kleine ‘huiscentrale’ vormen, daardoor raken mensen minder afhankelijk van het reguliere stroomnet.

Het verkleiningsproces, dat nog verder wordt ontwikkelt, levert motoren op die slechts enkele milimeters in diameter zijn. Binnenin de motor zitten de gebruikelijke vinnen, die ruim een miljoen keer per minuut kunnen draaien. Daardoor levert de motor tussen de 15-50 Watt aan stroom.

Met een microstraalmotor met een dieselgevulde brandstofcel ter grote van twee penlites, zou een laptop ruim 10 uur kunnen werken. Een pda of een telefoon zou zelfs dagenlang intensief gebruikt kunnen worden, zonder dat de brandstofcel vervangen hoeft te worden.

Alleen heeft de microstraalmotor wel dezelfde nadelen als zijn grote broer: een uitlaat met hete lucht maakt het onbruikbaar voor elektronica die je in je binnenzak steekt. Volgens Epstein zou dit opgelost kunnen worden met een zogenaamde exhaust supressor.

Epstein: "de voordelen van de opmerkelijk goede stroomvoorziening van een microstraalmotor wegen niet op tegen de nadelen. Zelfs een niet zo’n goede straalmotor presteert al beter dan batterijen."

Het Amerikaanse leger heeft een flink aandeel in het onderzoek en zij zullen dus ook als eerste profiteren van de resultaten. Oorlogen worden steeds meer hi-tech, maar de soldaten op het slagveld kunnen daar niet even op zoek naar een stopcontact.

Volgens Epstein is er op dit moment voor enkele miljoenen dollars in research geïnvesteerd.Voor het eind van dit decennium worden de eerste commerciële toepassingen al verwacht.