Abonneer je gratis op Techzine!

Intel heeft recentelijk haar nieuwe chipset en compatible processor aangekondigd. Het betreft hier de 925XE chipset en de gloednieuwe 3.46 Ghz Pentium 4 EE. Beiden zullen volgens Intel een merkbare verhoging in de performance van een computer teweeg brengen, daar het beiden upgrades zijn over de huidige modellen.

De nieuwe 3.46 Ghz Pentium 4 EE heeft een performanceboost van 0.06 Ghz (60 MHz) over de huidige 3.4 Ghz versie gekregen en zal na alle waarschijnlijkheid gebaseerd worden op een 130 nm Gallatin core. De hoeveelheden L2 en L3 cache zijn gelijk gebleven aan de eerdere versie van de CPU, respectievelijk 512 Kb en 2 Mb. Aangezien dit in feite maar minieme upgrades zijn op de oudere versie, zal er naar verwachting weinig opschudding worden veroorzaakt door de nieuwe CPU. De geruchten gaan daarom ook rond dat Intel tijd aan het rekken is om te kunnen werken aan de aankomende nieuwe cores, alsmede om de Prescott en de Northwood core zo lang mogelijk te rekken in performance om de brug naar de nieuwe cores te overbruggen. De upgrade is in wezen dan ook niets meer dan een verhoogde multiplier om aan de hogere kloksnelheid te komen.

Een interessanter feit is de aankondiging van de 925XE chipset, welke een FSB van 1066 MHz zal ondersteunen. Hiermee hoopt Intel zich te kunnen voorbereiden op toekomstige cpu’s, welke baat zullen hebben van een verhoogde FSB. Intel bereikt de 1066 MHz FSB door een 266 MHz bus te Quadpumpen naar 1066 MHz. Daarnaast word ook nog de huidige 800 MHz FSB ondersteund (200 MHz Quadpumped) wat het chipset geschikt maakt voor de huidige Pentium 4 700 serie, maar ook voor de nog te releasen 600 series en nog te ontwikkelen dual core processors.

De performanceboost volgens Intel zou rond de 33% bedragen, gebaseerd op de snelheden tussen het RAM en de CPU, vergeleken met een 800 MHz systeem. Dat dit in twijfel te trekken valt is redelijk te voorzien, aangezien de huidige bottleneck eerder bij het geheugen zelf ligt dan bij de systeembus. Intel heeft op het moment van schrijven nog een 3.73 Ghz Prescott Processor in de pijplijn zitten, alvorens over te stappen naar Processors met EM64T instructies aan boord.

De prijs van een 3.46 Ghz CPU zal naar verwachting dik over de $ 1.000,- gaan kosten, prijzen voor het 925XE chipset zijn nog niet bekend, daar deze nog in geen enkel moederbord geïntegreerd is op het moment van schrijven.