Abonneer je gratis op Techzine!

Zoals bij velen bekend is introduceert Google vaak nieuwe features voor haar zoekmachine die in eerste instantie een testfase ingaan op Google Labs.
Afgelopen dinsdag verscheen op de Labs sectie een voorbeeld van de Google zoekpagina in de stijl van Apple’s besturingssysteem Mac OS X.

De site genaamd Google X is gemaakt door Google werknemer Chikai Ohazama en had net als Mac OS X een icondock waarin de belangrijkste opties van Google waren weergegeven. Als de gebruiker de muis over de iconen bewoog werden die uitvergroot. Deze stijl staat ook wel bekend als het ‘Genie Effect’.
De vergelijking met Mac OS X werd nog eens extra benadrukt door een tekst onder aan de pagina: "Roses are red, Violets are Blue. OS X rocks. Homage to you."


Een screenshot van Google X

Ohazama schrijft op de Google Blog dat zijn OS X thema voor Google meer een soort van hobbyproject was om wat meer te leren over Javascript & DHTML.
Alhoewel de plaatsing van Ohazama’s site door Google intern was goedgekeurd is de site woensdagavond weer offline gehaald. Het is niet duidelijk waarom de site weer offline is gehaald, maar wellicht heeft Apple roet in het eten gegooid.

Apple heeft sinds vorig jaar officieel het pattent op het ‘Genie Effect’ en accepteert over het algemeen niet dat anderen dit effect kopiëren. Er zijn verschillende applicaties beschikbaar die het genie effect nabootsen op een pc. Eén daarvan was de applicatie Y’z Dock, waarvan de ontwikkeling echter werd stopgezet nadat Apple druk had uitgeoefend op de makers.

Apple en Google hebben nog geen commentaar gegeven op het bericht.