Abonneer je gratis op Techzine!

ASUS is volgens diverse bronnen bezig met de ontwikkeling van een gloednieuwe videokaart, die maar liefst 2 R520 core’s zal bevatten.

De R520 chip van ATI wordt momenteel gebruikt in de Radeon X1800 lijn. Het is de meest krachtige chip die ATI op het moment in het assortiment heeft. ASUS mikt met de nieuwe kaart op de gamers met een hoog budget, die alleen genoegen nemen met de allerbeste performance, en die er grof geld voor over hebben.

De nieuwe dual-core kaart zal gebaseerd zijn op het ontwerp van de dual Geforce 7800 GTX videokaart. Verdere technische details zijn helaas niet bekend. Ook is niet bekend of ASUS de X1800 XL of XT variant zal gaan gebruiken voor de nieuwe kaart.

De hoeveelheid RAM geheugen is ook niet bekend. Echter, onlangs is bekend geworden dat de geheugen controller van de R520 chip tot 1024 MB geheugen ondersteunt. Dit zou theoretisch kunnen betekenen dat ASUS de kaart met 2048 MB RAM geheugen uit zou kunnen rusten. Dit zou echter niet de meest logische keuze zijn. Waarschijnlijk kan ASUS alle ruimte die beschikbaar is op de kaart goed benutten voor de belangrijkste componenten, en zal men niet bereid zijn veel ruimte op te offeren voor extra geheugen. De huidige games vereisen immers nog lang geen 2 GB geheugen.

Een van de weinige zaken die wel min of meer vaststaan is het prijskaartje: dit zal erg hoog zijn. Ter illustratie: de dubbel uitgevoerde Geforce 7800 GTX kost ruim 1000 dollar, en is daarmee alleen weggelegd voor een selecte groep mensen die bereid zijn zoveel geld uit te geven aan een videokaart.