Abonneer je gratis op Techzine!

Toshiba heeft een nieuwe tablet PC en drie nieuwe notebooks geïntroduceerd. Het bedrijf gaat de apparaten voorzien van Intels Core Duo processors. Met die keuze hoopt Toshiba vooral de vraag naar tablet PC’s te stimuleren.

Tablet PC’s zijn momenteel niet echt populair bij consumenten en moeten het voornamelijk hebben van een trouwe schare fans onder leraren, wetenschappers en professionals in de grafische ontwerpwereld.
Microsoft introduceerde in 2002 haar Windows XP Tablet PC Edition, omdat tablet PC’s volgens het bedrijf de toekomst waren. Alhoewel notebooks de laatste jaren steeds meer in trek zijn, geldt dat niet voor tablet PC’s.

Er zijn eigenlijk twee soorten tablet PC’s. Het ene model is een los scherm, dat alleen bediend kan worden met een stylus pen. Het andere model is eigenlijk een laptop, waarvan het scherm gedraaid kan worden, zodat het een tablet PC wordt, wanneer de laptop wordt dichtgeklapt. Deze modellen worden ook wel ‘convertibles’ genoemd.

Het nieuwe M400 model van Toshiba is dan ook zo’n convertible. Probleem bij dergelijke apparaten is dat ze voor langere tijd op iemands arm rusten. De processor, en daardoor de behuizing, mogen daarom natuurlijk niet te warm worden. Veel van de huidige tablet PC’s zijn daarom voorzien van een Intel Pentium M of Transmeta Crusoe processors, vanwege het lage stroomverbruik en hittevorming van deze chips.

De M400 is echter voorzien van Intel’s Core Solo processor, maar kan naar wens worden uitgebreid met een Core Duo variant. De Solo verbruikt zo’n 27 Watt aan stroom, terwijl de Duo 31 Watt nodig heeft.
Een andere veel toegepaste stroom- en gewichtsbesparende optie op tablet PC’s is het toepassen van een externe CD-ROM of DVD drive. De M400 heeft in de behuizing een slot waar een dergelijke drive ingeschoven kan worden. Eventueel kan er ook een tweede harde schijf in het slot worden gestoken.

Zoals gezegd heeft Toshiba per direct ook drie nieuwe notebooks uitgebracht, namelijk de Tecra A6, A7 en M5.
De A6 is standaard een 14,1 inch widescreen laptop met een Intel Core Solo processor (1,66GHz, 2MB L2 Cache en 667MHz FSB). De laptop is gebaseerd op Intel’s Centrino platform en er is een geïntegreede grafische chip van Intel geïnstalleerd. Standaard is ook nog een 40GB harde schijf en een CD/DVD combidrive. De A6 is naar believen te configureren en heeft een vanaf prijs van 1139,05 dollar.

De A7, die eenzelfde vanaf prijs heeft, is ook een widescreen laptop met een 15,4 inch schermdiagonaal. Wat betreft de hardware is de A7 verder vergelijkbaar met de A6.
De M5 is bedoeld voor zakelijke gebruikers en heeft een standaard 14 inch scherm. Het apparaat is voorzien van Intel’s Core Duo processor (1.83GHz, 2MB L2 Cache, 667MHz FSB) en 512MB geheugen. De grafische kracht wordt geleverd door een Quadro NVS van NVIDIA met 128MB geheugen. Verder is er een DVD dual-layer writer ingebouwd en een harde schijf van 100GB. De machine kost 1799 dollar.