Abonneer je gratis op Techzine!

Sony heeft vandaag een tweetal nieuwe camcorders geintroduceerd die beelden op DVD of HDD kwaliteit op kunnen nemen. Voor dat laatste heeft het bedrijf tevens een nieuwe opnamestandaard ontwikkeld.

Sony HDR-UX1E
De eerste camera is de HDR-UX1E. Met deze camera is het mogelijk om HD-video in 1080i resolutie rechtstreeks op te nemen op een DVD schijfje. De gebruiker kan kiezen of hij in HD kwaliteit of in standaard kwaliteit wil opnemen. In de HD stand zijn er echter meer mogelijkheden, zo is er een 5Mbps mode waarmee lange opnames gemaakt kunnen worden. De hoogste stand is echter de AVCHD 12M modus waarbij de beelden met 12Mbps worden opgenomen, wat resulteert in een hoge opnamekwaliteit.

Uiteraard kost deze opnamemodus heel wat opslagruimte en daarom ondersteunt deze camera ook het branden van dual-layer DVD schijfjes. Het feit dat een dual-layer schijfje in de 12M stand al met 27 minuten film vol is, geeft wel aan hoe hoog de kwaliteit van het beeld is.
Verder is de UX1E voorzien van een HDMI aansluiting, waardoor deze direct op een HD Ready TV aangesloten kan worden. Aansluiting via de PC gaat via een USB 2.0 poort, of natuurlijk door het DVD schijfje in de PC te stoppen.

Sony HDR-SR1E
De SR1E is in veel gevallen gelijk aan de UX1E, met het verschil dat deze camera voorzien is van een 30GB harde schijf. Ook is er op dit model een nog betere opnamemodus dan de 12M modus te vinden. De XP modus neemt beelden met 15Mbps op, in deze stand kan er maximaal vier uur aan film worden opgenomen.

Sony levert bij deze camera ook software voor de PC met een ‘One Touch Disc Burn’-functie. Hiermee is het mogelijk om de beelden op de camera direct op een DVD te branden.

Gemeenschappelijke kenmerken
Aan de binnenkant hebben de camera’s flink wat overeenkomsten. Zo zijn beide modellen voorzien van Sony’s nieuwe ClearVid CMOS-sensor. Het dynamisch bereik van de sensor is erg groot waardoor de details in de schaduw beter naar voren komen. Tevens zijn de strepen of schitteringen van lichten bij deze sensor verleden tijd.

De sensor is tevens geschikt om foto’s mee te maken die een kwaliteit hebben van 4-megapixels. Die resolutie wordt wel bereikt door een algoritme los te laten op de 2-megapixelsignalen van de sensor. Beide camera’s hebben verder een 3,5-inch LCD scherm en de bediening van de camera gaat via een bedieningsring. De hoofdfucnties worden via het menu ingesteld, waarna de instellingen handmatig bijgesteld kunnen worden via de bedieningsring.

AVHCD formaat
Zoals gezegd heeft Sony voor de HD camera’s een nieuw bestandsformaat ontwikkeld. Het bedrijf werkte daarvoor samen met Matsushita Electric Industrial. In het bestandsformaat worden 1080i en 720p signalen ondersteund, de gebruikte codec is de nieuwe MPEG-4/H.264 codec. Sommige DVD spelers zullen het nieuwe formaat niet ondersteunen, maar Sony’s Blu-ray spelers en PS3 kunnen het formaat uiteraard afspelen.