2min

Tags in dit artikel

, ,

Komende jaren zullen vele mensen werken aan een nieuwe superencyclopedie op internet, genaamd "The Encyclopedia of Life". Over tien jaar moet het mogelijk zijn om in de encyclopedie alle bekende flora & fauna op te zoeken, wat neerkomt op meer dan 1,8 miljoen planten en dieren.

Het gigantische project kan op steun rekenen van de John D. and Catherine T. MacArthur stichting en de Alfred P. Sloan stichting, die gezamenlijk 12,5 miljoen dollar in het project steken. De komende jaren zullen extra geldschieters gezocht worden, maar in totaal moet het project 100 miljoen dollar gaan kosten.

Daar staat echter wel wat tegenover, want over tien jaar moet het voor iedereen mogelijk zijn om alle bekende dieren en planten in de encyclopedie op te zoeken. Voorlopig zal de focus op dieren, planten en schimmels, maar ook de microben zullen op den duur een plekje krijgen. Mogelijk zullen ook uitgestorven dieren en planten waarvan fossielen gevonden zijn opgenomen worden in de encyclopedie. Behalve tekst, zal er ook gebruikgemaakt worden van foto’s, kaarten en video’s. De voertaal zal in eerste instantie Engels zijn, maar later zullen er ook vertalingen online gebracht worden.

Volgens executive director James Edwards zijn er momenteel meer dan 1,8 miljoen bekende flora en fauna, maar als er nieuwe dieren of planten worden ontdekt zullen die ook toegevoegd worden. Volgens Edwards zijn er mogelijk acht tot tien miljoen soorten dieren en planten op aarde, maar schattingen van experts lopen uiteen van vijf tot honderd miljoen soorten. De encyclopedie zal uiteindelijk beheerd worden door een team van 25 tot 35 mensen en kan behalve zijn informatieve functie ook helpen bij onderzoek naar aantasting van leefgebieden van dieren en het broeikaseffect.

Veel instituten en universiteiten zullen deelnemen in het project, dat voornamelijk informatie zal gaan putten uit bestaande databases. Zo zijn het U.S. Field Museum, Harvard University, Marine Biological Laboratory, Missouri Botanical Garden en Smithsonian Institution betrokken bij het project, alsmede de Biodiversity Heritage Library. Deze laatste is een groep bestaande uit onder andere het Natural History Museum in Londen, de New York Botanical Garden en de Royal Botanic Garden in Engeland.

Op de website Eol.org zijn momenteel voorbeelden te zien van hoe de uiteindelijke internetencyclopedie eruit zal gaan zien.