Abonneer je gratis op Techzine!

Eerder was op Techzine te lezen dat MIT met een 100-dollar laptop kwam voor ontwikkelingslanden. Asus is nu een 200 dollar kostende laptop aan het ontwikkelen speciaal gericht op de Westerse markt.

Asus werkt hiervoor samen met Intel en dus zal de laptop, de Eee PC 701, een Intel mobile CPU en chipset en een Intel UMA grafische kaart bevatten. De Eee PC 701 zal o.a. een zeven inch scherm, 512 MB DDR2-400 werkgeheugen en een opslagcapaciteit, gebaseerd op flash geheugen, van vier tot zestien gigabyte bevatten. Ook zal er een ingebouwde webcam en een WLAN mogelijkheid in zitten. Het geheel zal maar 0,89kg wegen.

De Eee PC zal zich vooral gaan richten op internet-gerelateerde activiteiten, daarom is de WLAN mogelijkheid zo belangrijk. Er zullen twee verschillende interfaces mogelijk zijn, een ‘easy’ interface voor de beginnende gebruiker en een ‘full desktop’ interface voor de gevorderde gebruiker. De accu van de Eee PC zal zo’n drie uur mee moeten gaan en er zal gebruik worden gemaakt van een besturingssysteem dat compatibel is met Linux en Windows XP.

De Eee PC zal in juli of augustus in de winkels liggen en Asus verwacht dit jaar zo’n 200.000 laptops te verkopen. Naast de zeven inch versie zal er ook een tien inch versie komen, deze zal zo’n 299 dollar gaan kosten. Er wordt echter niet verwacht dat de Eee PC voor deze prijs hier leverbaar is. In Nederland worden waarschijnlijk alleen de modellen leverbaar met een grote opslagcapaciteit (16 of 32GB) waardoor de prijs ook hoger komt te liggen.