Abonneer je gratis op Techzine!

De Japanse autofabrikant Nissan heeft een nieuwe conceptauto ontwikkeld die de bestuurder zal testen op het alcoholpromillage en op vermoeidheid.

De auto wordt voorzien van zeer gevoelige sensoren die het alcoholpromillage in het zweet zullen meten. Wanneer dit promillage te hoog is zal de versnellingsbak geblokkeerd worden en kan de bestuurder niet meer wegrijden met de auto.
Verder is de auto ook voorzien van gezichtsherkenning waardoor het niet mogelijk is om een andere passagier de versnellingspook vast te laten houden.
Ook houdt de auto bij of de bestuurder van de wagen vermoeid begint te raken. Dit gebeurt door een camera die geïnstalleerd is in de auto, deze camera kijkt hoe vaak de persoon knippert met de ogen. Wanneer het systeem detecteert dat de bestuurder bijna in slaap valt gaat er een alarm af in de auto en zal een gesproken bericht zeggen dat de bestuurder de auto aan de kant moet zetten om te rusten.
Naast dit alles zijn er nog andere opties waaronder een geursensor die de aanwezigheid van alcohol in de lucht meet, een automatische gordelaanspanner die de gordel aanspant als de bestuurder dreigt in slaap te vallen en een sensor die zal controleren of de auto een rechte koers blijft volgen.

Het doel van de autofabrikant is om in 2015 het aantal ongevallen door dronkenheid en vermoeidheid met de helft verminderd te hebben ten opzichte van 1995. Wanneer de auto echter op de markt komt kan Nissan nog niet zeggen.
Naast Nissan proberen tevens andere autofabrikanten methoden te ontwikkelen om ervoor te zorgen dat het voor dronken automobilisten onmogelijk is om met de auto te rijden.