min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Nadat de Blu-ray Disc altijd voorop heeft gelegen wat betreft de opslagcapaciteit, haalt HD DVD de Blu-ray Disc nu in met een opslagruimte die 1 GB groter is.

Een normale HD DVD kan op het moment nog 20 GB minder data opslaan dan een Blu-ray Disc. Op de Consumer Electronics Show 2007 heeft Toshiba echter haar HD DVD met drie lagen aangekondigd. Deze schijf heeft een opslagcapaciteit van maar liefst 51 GB, dit is bijna twee keer zoveel als nu op een HD DVD past.

Per laag bevat een HD DVD normaal gesproken 15 GB, om tot het totaal van 51 GB te komen heeft men per layer nog eens 2 GB extra toegevoegd. Op deze manier is het gelukt om op een totaal van 51 GB uit te komen.
De nieuwe HD DVD’s hebben dezelfde structuur als de DVD’s met twee lagen. Zij beschikken gewoon over twee lagen van ieder 0,6 mm dik, rug-op-rug op elkaar geplaatst. Dankzij het gebruik van dezelfde structuur als DVD’s zal de HD DVD niet veel duurder worden wanneer deze een extra laag krijgt, zo vertelde Toshiba.

Op het moment is het echter nog steeds onduidelijk of de nieuwe HD DVD ook nieuwe hardware vereist. Mocht blijken dat hiervoor inderdaad nieuwe hardware nodig is, dan zullen de eigenaren van HD DVD spelers dit nog meer betreuren dat de eigenaren van Blu-ray-spelers nadat de Blu-ray Disc Association aangekondigd had om de hardware aan te passen.