2min

Tags in dit artikel

, ,

Het Japanse bedrijf Unisantis heeft laten weten dat het een nieuwe soort ‘3D-transistor’ gaat ontwikkelen die uiteindelijk tien keer sneller moet worden dan huidige chips. Uiteindelijk moet de kloksnelheid van de chip uitkomen tussen de 20GHz en de 50GHz.

Alhoewel men bij 3D al snel zou denken aan een chip voor grafische doeleinden, doelt 3D in dit geval op de structuur van de transistor. Het apparaat, dat de Surrounding Gate Transistor (SGT) heet, heeft een structuur waarbij de componenten van de transistor verticaal gerangschikt zijn en niet horizontaal, zoals bij huidige exemplaren gebeurt.

Het ontwikkelteam wordt geleid door Fujio Masuoka die zijn sporen in het wereldje inmiddels ruimschoots heeft verdiend, zo wordt bijvoorbeeld de uitvinding van het flashgeheugen aan hem toegeschreven. Het team bestaat verder uit nog eens dertig mensen, waaronder academici, technici en wetenschappers. De SGT bestaat volgens Masuoka uit een verticale silicumpilaar die omringd is door geheugencellen, elektrische contacten en andere componenten. Door deze 3D-structuur hoeven electronen een minder grote afstand te overbruggen, wordt er minder hitte geproduceerd en zijn de productiekosten lager.

"De SGT staat verdere verbeteringen van silicium-gebaseerde chips toe, onder andere op het gebied van transistorgrootte en processorsnelheden. Het zal ongeveer 30 jaar duren voordat de theoretische limieten van deze techniek zijn bereikt. De verbeteringen die mogelijk gemaakt worden zijn de komende jaren hard nodig, omdat er van chips steeds meer rekenkracht en complexiteit verwacht wordt", aldus Masuoka.

Unisantis is voor de SGT een 24 maanden durende samenwerking aangegaan met het Institute of Microelectronics in Singapore, maar bij gebleken succes kan deze samenwerking verlengd worden. Het is niet bekend wanneer we de eerste praktische toepassing van de SGT kunnen verwachten.