Abonneer je gratis op Techzine!

Robert Dewar en Edmond Schonberg, twee professoren aan een Amerikaanse universiteit vinden dat Java het niveau van studenten verlaagd.

Volgens de professoren is Java een minder goede programmeertaal omdat deze zich niet aan de formele methodes houdt. Zo leert de programmeur niet goed omgaan met basisprincipes. De reden dat Java alsnog zoveel gebruikt wordt komt volgens de de heren omdat de ICT hier in niveau is gedaald.

Doordat programmeertalen tegenwoordig heel erg compleet zijn, met hele voorgekauwde functies, daalt het niveau van de programmeur, vinden de onderzoekers. Er zijn hele libraries beschikbaar om de code zo gemakkelijk mogelijk uit te schrijven, volgens de onderzoekers gaat zo de ethiek van het programmeren verloren.

Door deze methode van programmeren zijn er te veel goede programmeurs. "We leiden professionals op die heel makkelijk te vervangen zijn." Aldus de professoren.

De eerste programmeertaal waar opleidingen mee beginnen, op zowel MBO- als HBO-niveau is Java. "Het is een ondoordachte poging om programmeren leuk te maken, nu de studentenaantallen in computerscience teruglopen. Het gevolg is dat studenten niet meer kunnen programmeren zonder grafische interface, studenten geen gevoel meer hebben voor de relatie tussen het bronprogramma en de gebruikte hardware, en dat studenten niets meer begrijpen van de semantiek van pointers", aldus de professoren