2min

Tags in dit artikel

, , ,

Kassa heeft afgelopen zaterdag bekendgemaakt dat ook internetwinkels goedkoper kunnen. Doordat veel webwinkels adviesprijzen van fabrikanten moeten overnemen is de prijs soms tot vijfentwintig procent duurder dan mogelijk is.

In het onderzoek zijn er 75 internetwinkels naar voren gekomen die soms hogere prijzen hanteren dan eigenlijk nodig is. Bij vijftig van deze internetwinkels was er sprake van dwang bij het bepalen van deze adviesprijzen. Wanneer de internetwinkel zich niet aan de afspraak hield kreeg zij geen producten meer geleverd.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit, kortweg NMA, heeft al aangegeven de zaak erg interessant te vinden. De autoriteit zit er dan ook dicht op en vraagt om zoveel mogelijk bewijzen bij deze kwestie, dan kan er een degelijk onderzoek gevoerd worden.

Eric van Damme, hoogleraar mededingingsrecht van de Universiteit van Tilburg vindt dat er genoeg signalen zijn tot prijsafspraken en deze zijn verboden. Hij vergelijkt de zaak met ‘Cash-and-Carry’ zaken, die zich in het verleden hebben afgespeeld. Ook toen was er sprake van lage prijzen bij een concurrent.

Soms krijgt ook de tussenhandel van fabrikanten instructies om niet te leveren aan webwinkels. Volgens de detailhandel moeten webwinkels meer betalen voor producten om de concurrentie eerlijk te houden. Dat meldt althans Directeur Jan Harmen Akkerman van Elektrokoopjes.nl.

Volgens fabrikanten hoeft de gewone winkel echter niks te vrezen, zij heeft door showrooms en vakkundig personeel een streepje voor op de rest. Een hoogleraar e-marketing is het hiermee eens. Volgens hem hoeft een tussenhandel of fabrikant geen rekening te houden met dergelijke concurrentie en is dit aan de consument zelf.