4min Devices

Google past zijn kantoren aan op werken na corona

Google past zijn kantoren aan op werken na corona

Om klaar te zijn voor een werkomgeving na de coronapandemie, gooit Google zijn bedrijfscampus volledig om. De veranderingen die de techreus aanbrengt, geven een inkijkje in hoe de moderne werkvloer eruit kan zien.

Google was al een tijdje bezig met het opnieuw indelen van zijn bedrijfscampus om zich klaar te stomen voor een toekomst waarin hybride werken veel meer de standaard is. Door de coronapandemie is dit plan, waar eigenlijk een implementatietijd van tien jaar voor was bedacht, een stuk naar voren geschoven. Thuiswerken is de standaard geworden en de verwachting is dat veel werknemers dat ook na de coronapandemie op zijn minst deels blijven doen.

Team Pods

The New York Times zet uiteen welke veranderingen Google allemaal doorvoert aan zijn bedrijfscampus om zich voor te bereiden op een mix van thuiswerkers en kantoorwerkers. De krant beschrijft het resultaat als wanneer je Ikea zou combineren met Lego. In plaats van de gebruikelijke ruimtes met kantoortuinen en aparte conferentieruimtes, komt Google met zogenaamde ‘Team Pods’. Daarbij kunnen onderdelen als stoelen, bureaus en ander kantoormeubilair eenvoudig in allerlei verschillende samenstellingen worden samengebracht, om zo gepersonaliseerde ruimtes te creëren.

Door deze opzet is het eenvoudig om kantooromgevingen snel aan te passen aan de voorkeuren van een flexibele werker. Een probleem dat overwonnen moest worden, is dat muren en vooral klimaatbeheersing lastig zijn om te verplaatsen. Daarom komt Google met muren die eenvoudig te verschuiven zijn en heeft het bedrijf zelfs een concept laten zien van een opblaasbare muur, waarmee een werknemer zich eenvoudig kan afzonderen. Deze muren zijn ontworpen om eenvoudig te verplaatsen te zijn, eventueel in een vrachtwagen naar een kantoor aan de andere kant van de wereld.

Google-klimaatbeheersing

Voor klimaatbeheersing heeft Google een systeem met luchtkanalen bedacht die gemaakt zijn van stof en ritsen. Dat maakt het mogelijk om de locaties waar de lucht uit de ventilatiesystemen komt, aan te passen aan de locaties waar op dat moment werkplaatsen staan.

Om de hybride werknemer zonder vaste werkplek toch het gevoel van een gepersonaliseerde werkplek te geven, heeft Google een flexibele werkplek ontworpen die zich automatisch aan de werknemer aanpast. Wanneer een werknemer zijn kaart bij het bureau houdt, verstelt dat zich automatisch naar de gewenste hoogte. Ook wordt de monitor automatisch afgesteld en zelfs de lokale temperatuur gewijzigd.

Campfire

Een nieuw idee waar Google mee komt, is een ontmoetingsruimte die het bedrijf Campfire noemt. Hierbij zitten werknemers in een cirkel om een 360-gradencamera heen en zijn er achter de stoelen grote schermen waar externe deelnemers levensgroot op worden afgebeeld. Zo zien die externe deelnemers er bijna net zo aanwezig uit als de mensen die wel fysiek aanwezig zijn.

Google-Campfire

Buiten werken

Een ander voorbeeld van moderne werkruimtes zijn plaatsen waar werknemers buiten kunnen werken. Het coronavirus verspreidt zich immers minder gemakkelijk buiten dan binnen. In de tuinen van het campus zijn er plaatsen ingericht waar werknemers comfortabel kunnen werken, inclusief open tenten waar werknemers onder samen kunnen komen. Uiteraard zijn er uitstekende wifiverbindingen beschikbaar.

Google-buiten

Extra maatregelen tegen het coronavirus

Om meer veiligheid te bieden tegen coronabesmettingen, heeft Google nog een aantal maatregelen genomen. Zo is er nu meer afstand tussen individuele werkplekken. De lunch wordt niet meer als een buffet geserveerd, maar als aparte maaltijden. Massageruimtes en fitnessruimtes blijven voorlopig dicht en de gratis bussen naar kantoor rijden momenteel niet. Kleine conferentieruimtes worden losse werkplekken en er wordt uitsluitend verse buitenlucht gebruikt in het ventilatiesysteem. Verder worden de sanitaire voorzieningen aangepast, zodat er minder aanrakingen nodig zijn.

De meningen van Google-medewerkers over voor hoeverre zij zich thuis zien werken, lopen enorm uiteen. Tijdens een recente peiling bleken de medewerkers antwoorden van nul tot vijf dagen te geven op de vraag hoeveel dagen ze op kantoor zouden willen zijn om effectief te kunnen werken. De ruime meerderheid is echter positief over thuiswerken en slechts 15 procent is er ontevreden over.

Google heeft vele tientallen kantoren verspreid over de hele wereld. Het bedrijf verwacht op termijn een aantal van de ideeën op het bedrijfscampus in Silicon Valley ook toe te passen op de andere werkplaatsen.

Tip: Nederlanders steeds vaker op kantoor