Abonneer je gratis op Techzine!

Een recent gehouden onderzoek heeft uitgewezen dat hoe groter het scherm hoe hoger de productiviteit is. Maar het scherm moet niet te groot zijn, dan gaat de arbeidzaamheid juist naar beneden.

Wie op kantoor of thuis beschikking heeft over een dual-monitoropstelling is vaker productiever dan iemand die de beschikking heeft op een relatief klein scherm. Tot deze conclusie kwam James Anderson, werkzaam als professor communicatie aan de universiteit van Utah.

In navolging op onderzoek uit 2003, dat onderzocht hoe lang mensen deden over het bewerken van een Word- of Exceldocument op een single- en dualmonitoropstelling, is het recente onderzoek uitgebreid met dezelfde opdracht maar dan gebruikmakend van een dubbel 20" scherm, een enkel 24" LCD-scherm en een 26" LCD-scherm.

Gebruikers die werkten met het dual 20" scherm zagen hun productiviteit stijgen met maar liefst 44 procent met tekstverwerken en 29 procent met het bewerken van een spreadsheet, dit in vergelijking met een 18" computerscherm.

Gebruikers die werkten met een single 24" scherm zagen hun productiviteit met 52 procent stijgen als ze een text document bewerkten, en 26 procent meer arbeid werdt verricht met het opstellen van een spreadsheet.

Maar juist met het scherm van 26" werden de tekstverwerkende taken verrassend genoeg minder snel gedaan. James Anderson vroeg aan de gebruikers waarom ze minder werk af hadden gekregen welke gebruik maakten van een 26" scherm.

Het antwoord dat hij kreeg was duidelijk. Gebruikers zijn meer tijd kwijt om het scherm aan te passen aan de juiste instellingen. Je kunt dus concluderen dat de beste opstelling eigenlijk een dual 20" of een enkel 24" monitor is.

Het minst werk werd verricht op 17" schermen. Anderson stelt dat als alle Amerikaanse bedrijven hun negentien miljoen 17" schermen zouden vervangen, er een significante stijging in productiviteit zal plaatsvinden.