Abonneer je gratis op Techzine!

Waar WebKit, de engine van onder andere Apple’s Safari, vorige week nog als eerste een score van 95 procent wist behalen in de Acid3-test, heeft het team gisteren meegedeeld dat het de score van honderd procent reeds heeft bereikt.

Volgens Webkit.org is revisie 31342 van WebKit de eerste browser die een score van honderd procent in de Acid3-test weet te behalen. De vierde bèta van Firefox 3 moet het doen met een score van tussen de 68 en 71 procent, terwijl Internet Explorer 8 nog altijd ver onder de maat scoort met minder dan twintig procent. De Acid3-test is een test die bedoeld is om te zien hoe goed een browser aan de geldende webstandaarden voldoet.

In de tussentijd claimt ook Opera een score van honderd procent behaald te hebben. WebKit noemt het screenshot van het Opera-team onvoldoende bewijs om te kunnen stellen dat Opera de eerste is. WebKit is tot dusver de enige die een publieke versie beschikbaar heeft waaruit geconcludeerd kan worden dat de Acid3-test met vlag en wimpel voltooid wordt. Volgens het Opera-team komt er binnenkort een publieke versie van haar browser die de Acid3-test eveneens met een score van honderd procent weet te voltooien.

Naast gesteggel over wie nou de eerste was, lijkt er nog een andere oorzaak voor het ‘falen’ van Opera te zijn. In de Acid3-test zat een bug die browsers ervan weerhield een 100-procent score te behalen. WebKit ontdekte deze bug en meldde dit aan de maker van de test, die op zijn beurt het euvel verhielp. Hierna was WebKit opnieuw in staat honderd procent te behalen, terwijl Opera mogelijk terugviel naar 99 procent.

Hoewel zowel het team van Opera als dat van WebKit claimen de test glansrijk te doorstaan, zijn er volgens beide partijen nog enkele problemen waardoor de test niet helemaal soepel verloopt. Om de Acid3-test te voltooien is er niet alleen een honderd procent score nodig, maar moeten ook de animaties vloeiend verlopen, iets dat bij WebKit inmiddels met de laatste revisie wel gelukt is.

Eerder al wist het WebKit-team met Safari als eerste de hoogste score in de voorloper van de Acid3-test te behalen. Op de website van WebKit kunnen de Acid3 compatibele versie voor zowel Mac OS X als Windows gedownload worden.

Screenshot van Acid3 score in WebKit revisie 31370