Abonneer je gratis op Techzine!

De NOS gaat alle 31 wedstrijden van het Europees Kampioenschap voetbal in juni via internet aanbieden. Dit maakte Roeland Stekelenburg, hoofd nieuwe media bij de NOS, vandaag bekend. Gebruikers kunnen de wedstrijden live volgen en dit is bovendien helemaal gratis.

Het is voor het eerst dat een omroep een kampioenschap voetbal van dergelijke omvang live en bovendien gratis via internet gaat aanbieden. Als er twee wedstrijden gelijktijdig plaatsvinden kan de kijker beide volgen. Hiervoor wordt er onder het huidige beeld een klein beeld toegevoegd waar de andere wedstrijd wordt afgespeeld.

Ook voegt de NOS een nieuw element toe aan de wedstrijden die via internet uitgezonden worden. Tijdens de wedstrijden worden er realtime statistieken bijgehouden die online-kijkers kunnen bekijken. Hier kan de kijker bijvoorbeeld het balbezit zien of het aantal schoten op doel.

Kijkers buiten Nederland hebben alleen pech. Omdat de NOS alleen uitzendrechten van de live-uitzendingen voor Nederland heeft kunnen ook alleen Nederlanders deze bekijken. Vooraf wordt gecontroleerd of iemand bij een Nederlandse provider is aangesloten of niet.

Naast live-uitzendingen via internet, kunnen gebruikers met een abonnement op digitale televisie bij Ziggo – @Home, Casema en Multikabel – vanaf 1 juni ook Nederland 1 in High Definition (HD) ontvangen. Dat betekent dat zowel het Europees Kampioenschap voetbal als ook de Olympische Spelen in HD aangeboden worden. Vanaf begin 2009 gaat de publieke omroep beginnen om al haar zenders in HD aan te gaan bieden.