Abonneer je gratis op Techzine!

De Zweeds-Aziatische telecomprovider VNL heeft een zonnegestuurd GSM-systeem gelanceerd in de hoop dat het daarmee haar afzetmarkt voor mobieltjes in landelijke gebieden zal kunnen vergroten. Het systeem werd WorldGSM gedoopt.

Mensen in landelijke gebieden van opkomende landen zoals India of China hadden tot nu toe niet te mogelijkheid om gebruik te maken van een mobieltje aangezien zij in hun woongebied geen GSM-dekking hadden. Dat komt doordat GSM-masten duur zijn, veel stroom verbruiken en er bovendien niet genoeg gekwalificeerde arbeiders zijn om die masten te plaatsen.

Het nieuwe GSM-systeem is er echter op gemaakt om slechts 120 Watt te verbruiken, dat is slechts vijf procent van het normale verbruik. Daardoor kan ze alle benodigde energie uit de zonnestralen halen. Voor noodgevallen is er echter wel een noodbatterij aanwezig die de mast nog 72 uur werkende houdt.

"Telecomoperators en –fabrikanten zijn er nog altijd niet in geslaagd GSM-dekking te garanderen in landelijke gebieden omdat het simpelweg onmogelijk was. Er was geen stroom, geen ingenieurs, geen infrastructuur, een moeilijk terrein en te weinig abonnees. VNL heeft al deze uitdagingen nu overwinnen en we hopen dat wij degenen zijn die het volgende miljard mobiele gebruikers mogen aansluiten."