Abonneer je gratis op Techzine!

Als de Engelse luchtvaartautoriteiten akkoord gaan, zal Ryanair naar verwachting vanaf volgende week belmogelijkheden aan gaan bieden op minstens tien vliegtuigen.

Het aantal vliegtuigen waar het bellen aan boord mogelijk wordt is aanvankelijk tien, maar dit aantal wordt wel steeds verder uitgebreid door Ryanair. Om gebruik te kunnen maken van de belmogelijkheden, moet de gebruiker een klein bedrag betalen, waarna het gebruik kan maken van het mobiele netwerk aan boord van het vliegtuig kan gebruiken om te bellen of te sms’en.

Het idee moet nog goedgekeurd worden door de Ierse luchtvaartautoriteiten, de verwachting is dat dit volgende week gebeurt. De dienst wordt dan gelijk in bedrijf genomen. Wanneer de dienst goed draait gaat Ryanair uitbreiden, beginnend met het vliegveld Stansted. Later wordt de dienst ook in de rest van Europa beschikbaar.

Ryanair biedt hiermee geen unieke service, luchtvaartmaatschappij Emirates uit Dubai was eerder. Emirates biedt al sinds maart de mogelijkheid om op enkele vluchten gebruik te maken van de mobiele telefoon. De luchtvaartmaatschappij heeft deze week aangekondigd elk vliegtuig uit te gaan rusten met deze mogelijkheid.

Bij Emirates lopen de kosten op tot twee pond per minuut om te bellen. Ryanair gaat waarschijnlijk ongeveer dezelfde tarieven hanteren, er wordt in ieder geval gekeken naar de meest acceptabele roaming-tarieven, zo meldt Michael O’Leary, medewerker bij Ryanair. Of de passagiers de belfunctie net zo op prijs gaan stellen is nog niet bekend, sommige mensen zijn bang voor irritatie en geluidsoverlast.