Abonneer je gratis op Techzine!

De bètaversie van de nieuwe Windows Live-suite is door Microsoft recentelijk uitgebracht. Het gaat hier om versie 2009 van de derde wave van Windows Live die te downloaden is via Microsoft.

In de suite bevinden zich nieuwe versies van Windows Live Mail, Messenger, Photo Gallery, Outlook Office Connector en Writer. Ook bevat Wave 3 een nieuwe applicatie genaamd Windows Live Movie Maker die op den duur het huidige Windows Movie Maker zal gaan vervangen.

De weblog LiveSide.net werpt een uitgebreide blik op de nieuwe Wave 3-suite. Hieruit blijkt dat Windows Live Messenger enkele grondige wijzigingen heeft ondergaan. Naast de verandering van het thema van het programma zijn er enkele functies geïntroduceerd en verwijderd. Zo zijn de gedeelde mappen, MSN Today, Live Space en MSN Mobile verwijderd.

Nieuw in Messenger zijn de blokken om avatars van contactpersonen heen die de status van die contactpersoon aangeeft door van kleur te veranderen. Rood geeft bijvoorbeeld de bezetstatus aan en groen betekent dat de persoon beschikbaar is. Verder is er ook een set van nieuwe standaardthema’s voor Messenger beschikbaar.

Windows Live Mail, de mailapplicatie van Windows Live, bevat nu ook een kalender. Deze sluit volgens LiveSide.net perfect aan op Windows Live Calender, de onlinekalender. De basisfuncties in Windows Live Mail zijn nog altijd hetzelfde gebleven, er zijn enkel wat kleine wijzigingen gemaakt. Er komt nog extra ondersteuning voor foto’s in e-mailberichten.

Ook een stuk krachtiger is nu Windows Live Writer. In Wave 3 van Writer kunnen direct Soapbox-, YouTube- of video’s van andere aanbieders geplaatst worden in een blog. Ook heeft het programma ondersteuning gekregen voor meer en nieuwere blogsoftware, waaronder Radio Userland.

Een stuk minder krachtig is de eerste versie van Windows Live Movie Maker. Hoewel dat programma de nieuwe Ribbon-interface bevat, mist het functies zoals een tijdlijn, het aanpassen van clips, het uploaden naar andere diensten dan Soapbox en is het niet mogelijk om audio te mixen.

Als laatste bevat de Wave 3-suite nog Windows Live Photo Gallery. Dit programma kan nu ook gezichten herkennen. Verder is het programma een stuk simpeler en werkt Photo Gallery samen met Photosynth, waarmee en panoramische foto gemaakt kan worden.

Alle bèta’s zijn in meerdere talen, waaronder in het Nederlands, beschikbaar. Wanneer de uiteindelijke versies verschijnen, is nog niet bekend.