2min

Tags in dit artikel

, , ,

Volgens de Amerikaanse krant New York Times zou de inhuldiging van aankomend president Barack Obama wel eens voor grote problemen op de Amerikaanse mobiele telefoonnetwerken kunnen zorgen.

De grote telecomproviders hebben volgens de krant, uit angst dat het netwerk alles niet aan kan, mensen gevraagd om tijdens de inhuldiging minder te gaan telefoneren en te wachten met het verzenden van foto’s. Ook spenderen ze miljoenen dollars aan een tijdelijke versterking van het netwerk, al verwacht men dat er alsnog problemen zullen optreden.

De vrees is namelijk dat de naar verwachting jonge bezoekers van de inhuldiging massaal foto’s gaan versturen en elkaar via Twitter op de hoogte gaan houden. Websites als Facebook, Flickr en Twitter houden dan ook al rekening met een toename van het aantal gebruikers gedurende de inhuldiging.

Biz Stone, mede-oprichter van Twitter, zei dat het bedrijf hoopt dat netwerkhiccups niet voor zullen komen. Hij verwacht niet dezelfde datapieken zoals tijdens de verkiezingen, toen de website tien keer de normale hoeveelheid netwerkverkeer moest verwerken, maar zegt dat de dienst dinsdag wel dubbel zoveel doorvoercapaciteit zal hebben.

Volgens consumentenorganisaties zouden de telecomproviders zich niet op de borst moeten kloppen voor hun acties om overbelasting van het netwerk te voorkomen. Ze zouden eerder hun excuses moeten aanbieden dat ze consumenten geld vragen voor een dienst die niet altijd werkt, vinden zij.

Hoewel het bereik van Amerikaanse telecomproviders in de afgelopen jaren sterk verbeterd is, zorgen grote evenementen als autoraces en concerten nog altijd voor een uitdaging. Veelal is de vraag veel hoger dan waar de systemen in eerste instantie op berekend zijn. Veel evenementen echter hebben voorspelbare aantallen bezoekers.

"We weten hoeveel mensen tijdens autoraces of een concert bijeenkomen", zegt John Johnson, woordvoerder van Verizon Wirelesss. "Gezien de enthousiaste menigtes die Barack Obama tijdens zijn campagne op de been wist te brengen, is het voor Verizon moeilijk om voor dinsdag het aantal gebruikers te schatten. Het is ongekend", aldus John Johnson.

Ook andere telecomproviders hebben massaal masten bijgeplaatst en ook zijn er speciale teams beschikbaar die middels een aantal vrachtwagens zeer snel zendmasten kunnen opstellen om de gevraagde capaciteit van het netwerk op peil te houden. Dergelijke problemen als deze maken wij in Nederland alleen mee tijdens de jaarwisseling wanneer iedereen elkaar massaal via telefoon en sms de beste wensen voor het nieuwe jaar toewenst.