Abonneer je gratis op Techzine!

Sommige thuiscomputers zijn nog niet in staat normaal 1080p-beelden af te spelen, laat staan dat het bij iemand opkomt dergelijke beelden op een mobiele telefoon af te spelen. Renesas Technology gaat echter wel een dergelijke chip op de markt brengen.

Chipfabrikant ‘Renesas Technology’ heeft een processor ontwikkeld voor mobiele telefoons die in staat moet zijn om full-hd af te spelen en op te nemen. De SH7370-processor draait op een snelheid van 500MHz en is de eerste chip, gericht op de mobiele markt, die tot dertig beelden per seconde kan verwerken. Resoluties tot 1920×1080 worden ondersteund, waarbij gebruik gemaakt wordt van de bekende h.264-codec. De SH7370 beschikt over 512 Mb aan geïntegreerd SDRAM-werkgeheugen en is slechts 10x11mm groot.

Het geluid zal apart worden verwerkt door twee audio-processoren, zogenaamde DSP’s. De processoren kunnen Dolby Digital 5.1-geluid verwerken, dat is mogelijk misschien iets teveel van het goede. Het beeld kan via een interface-chip worden verstuurd naar bijvoorbeeld HDMI. Ook bestaat de mogelijkheid beelden op te slaan op een geheugenkaart of via WiFi te streamen. Bij een afname van ‘slechts’ 10.000 stuks betaal je veertig dollar per stuk. Wanneer de eerste mobieltjes met deze chip op de markt zullen komen is vooralsnog onbekend.