Abonneer je gratis op Techzine!

Nokia wil een telefoon lanceren die niet meer opgeladen dient te worden op de oude, traditionele manier. Nokia is namelijk bezig met een techniek die ervoor zorgt dat telefoons opgeladen worden door middel van de zendmast waarmee ze verbonden zijn.

De technologie zorgt ervoor dat de radiogolven, die uitgezonden worden door middel van de zendmast, omgezet worden naar energie. Deze energie levert ongeveer drie tot vijf milliwatt op, maar dat is nog lang niet genoeg. Er moet minstens vijftig milliwatt beschikbaar zijn, voordat een telefoon opgeladen kan worden door middel van een zendmast. De oplossing is volgens het Research and Development-center (R&D) van Nokia om de bandbreedte van het signaal uitbreiden. Deze moet van vijfhonderd megahertz naar tien gigahertz, dan kan de telefoon opgeladen worden door middel van de zendmasten.

Het omzetten van deze radiogolven naar bruikbare energie is niets nieuws. Hier wordt op diverse plaatsen mee geëxperimenteerd en in RFID-toepassingen wordt het reeds gebruikt. Nokia wil echter zoveel energie uit de radiogolven halen, dat sceptici wel aangeven dat het nooit gaat lukken. Hiervoor heeft men, volgens de sceptische onderzoekers, duizend actieve zendmasten nodig, voordat het rendement oplevert. Nokia laat zich echter niet uit het veld slaan.

Het Research en Development-team van Nokia stelt dat ze binnen drie tot vier jaar met een volledig werkende oplossing willen komen. Om ervoor te zorgen dat er geen oplader meer benodigd is, werkt Nokia aan technieken die zonlicht gebruiken. Dit is handig om te telefoon op te laden tijdens het bellen, bijvoorbeeld.