Abonneer je gratis op Techzine!

In een test uitgevoerd door BetaNews blijkt dat webbrowsers sneller draaien op Windows XP SP3 dan op Windows 7.

De test werd uitgevoerd met de RTM-versie van Windows 7: build 7600. Naast Windows XP SP3 en Windows 7 werd ook Windows Vista in de test meegenomen, maar alleen de versie met het tweede servicepack.

Uit de test bleek dat browsers dertien procent sneller draaien op Windows XP dan op Windows 7 en maar liefst 29 procent sneller dan op Windows Vista SP2. Overigens is Windows 7 wel weer 17,1 procent sneller dan Windows Vista SP2.

Daarmee zijn de prestaties gedaald ten opzichte van de releasecandidate van Windows 7. Toen draaiden browsers slechts een procent langzamer op het nieuwe besturingssysteem van Microsoft ten opzichte van Windows XP. Toch moet worden opgemerkt dat er wel browsers zijn die sneller werken op Windows 7 RTM, maar bijvoorbeeld Mozilla Firefox 3.5.2 is net wat langzamer.

De beste prestaties werden geleverd door een ontwikkelversie van Google Chrome 3. Build 196.2 haalt een BetaNews-record van 18,96 punten, terwijl die score op Windows 7 met 16,09 punten achterblijft. Chrome 3 wordt gevolgd door Apple Safari 4 met 16,16 punten op Windows XP SP3.