Abonneer je gratis op Techzine!

Nadat Apple eerder al de aluminium MacBook introduceerde, zou het bedrijf van plan zijn om ook de (witte) plastic MacBook, die als enige nog het predikaat ‘MacBook’ draagt, van een nieuw jasje te voorzien.

De huidige MacBook-lijn

Volgens bronnen die bekend zijn met de plannen van Apple, wordt er momenteel gewerkt aan een nieuw ontwerp van de MacBook. Ergens in de komende maanden zou dat moeten resulteren in MacBooks met een dunnere, lichtere behuizing met een hergestructureerde interne architectuur. Verwacht wordt dat Apple de nieuwe MacBook in verschillende configuraties zal uitbrengen, mogelijk zelfs goedkoper dan het huidige model.

Apple introduceerde de plastic MacBook, toen nog uitgevoerd in wit en zwart, in mei 2006 als vervanger voor de iBook en de PowerBook in een eerste stap van PowerPC- naar Intel-processors. De MacBook werd al snel de bestverkochte Mac ooit. Het was tevens de eerste Mac-notebook met functies als de MagSafe-lichtnetadapter, een magneetsluiting, glanzende schermen en kleine lichte toetsenborden. Functies die uiteindelijk de standaard werden voor alle Mac-notebooks.

Eerder dit jaar introduceerde Apple de aluminium MacBook (Pro), met langverwachte functies als FireWire en beeldschermen van hogere kwaliteit, als topmodel boven het instapmodel MacBook. Hoewel de 13-inch MacBook Pro twee verschillende modellen kent, is er van de gewone MacBook slechts één model verkrijgbaar voor 949 euro.

Analist Ben Reitzes van Barclays Capital denkt dat Apple verschillende configuraties zal aanbieden, met tevens verschillende prijzen. "Wij denken dat de MacBook-lijn een opknapbeurt nodig heeft (er is slechts één MacBook verkrijgbaar nu, een oud wit model) en we denken ook dat we binnenkort een lager geprijsde lijn zullen zien, onder de nieuwe MacBook Pro-modellen", aldus Reitzes.

Er is verder nog weinig bekend over de nieuwe MacBook. Verwacht wordt dat Apple, om de kosten te drukken, low-end componenten zal gebruiken. Ook een Intel Core 2 Duo-processor van de vorige generatie ligt in de lijn der verwachting. Apple zou ook interesse in de Intel Atom-processor getoond hebben, maar dit bleek niet de juiste oplossing.

Apples nieuwe lijn van low-end MacBooks zou gezien kunnen worden als het laatste puzzelstukje in Apples complete productaanbod, een imagoverandering van de maker van premium PC’s en telefoons naar een bedrijf dat concurrerende prijzen op producten in beide categorieën biedt.