Abonneer je gratis op Techzine!

Volgens bronnen van de website Digitimes heeft Apple de lancering van zijn tablet uitgesteld tot de tweede helft van 2010. Belangrijkste reden is dat Apple een aantal componenten gewijzigd heeft en van plan is een tweede model te lanceren met een 9,7-inch OLED-scherm.

Volgens bronnen in de Taiwanese markt gaat LG Display de OLED-schermen voor Apple produceren. LG produceert momenteel OLED-panelen op zijn 4.5G productielijn en volgende de bronnen vallen deze schermen ook onder de deal die LG met Apple sloot. De deal houdt in dat Apple in de komende vijf jaar voor ongeveer 500 miljoen dollar aan schermen bij LG afneemt. Foxconn, dat voor diverse producten onderdelen levert aan Apple, is ook betrokken bij de productie van de tablet, maar volgens de bronnen zullen ook Quanta Computer en Pegatron Technology een deel van de productie voor hun rekening nemen.

Zoals het er nu naar uitziet komen er dus twee modellen van Apple’s tablet op de markt, te weten een 10,6-inch versie met een TFT LCD-scherm en dus de OLED-versie met een 9,7-inch scherm. Volgens de bronnen kost het OLED-scherm van LG momenteel 500 dollar en aangezien het scherm gemiddeld 30 procent van de totale apparaatkosten voor zijn rekening neemt, verwachten de bronnen dat de productie van de OLED-versie van de tablet ongeveer 1500 tot 1700 dollar zal gaan kosten. De prijzen voor OLED-schermen dalen echter snel en zijn naar verwachting rond 2011 laag genoeg om toegepast te worden in notebooks. Het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat Apple met deze prijsdaling rekening heeft gehouden bij het bepalen van de lanceerdatum voor de tablet.

Volgens de bronnen kunnen de productiekosten in de tweede helft gedaald zijn naar 1200 tot 1500 euro, wat een retailprijs van 2000 dollar zou inhouden. Het is echter niet onwaarschijnlijk dat het apparaat door telecomproviders wordt aangeboden met een 3G-abonnement, de prijs zal dan lager uitvallen. Verwachting is overigens dat de 10,6-inch versie met het LCD-scherm een stuk goedkoper zal zijn, namelijk met een prijskaartje van 800 tot 1000 dollar.