Abonneer je gratis op Techzine!

Symbian-topman Lee Williams heeft een toekomstvisie op Symbian gepost in een blogpost. De toekomstvisie laat zien dat Symbian op goedkopere smartphones gaat draaien en dat de goedkoopste Symbian-smartphone voor ongeveer honderd euro van eigenaar wisselt.

Lee Williams geeft aan dat 2009 een goed jaar was voor Symbian. Ondanks wat kritieken op Symbian stelt Williams dat er goed aan de weg getimmerd wordt en dat 2010 vol positieve ontwikkelingen zit. Nokia, de grootste investeerder in Symbian, gaat Symbian-telefoons ontwikkelen die een prijskaartje krijgen van rond de 100 euro, waardoor er een low-end-smartphonesegment zou ontstaan.

Op dit moment is de goedkoopste Symbian-smartphone de Nokia 5230, die een kleine honderdtachtig euro kost. Deze smartphone zou vergelijkbaar moeten zijn met de smartphones die Nokia in 2010 wil uitbrengen. Of die ook op Symbian 3 gaan draaien is nog niet duidelijk.


Symbian 3 wordt de primaire ontwikkeling in 2010, zo stelt de Williams. Deze nieuwe Symbian-versie gaat een nieuwe architectuur en een nieuwe interface in Symbian-land introduceren en moet op die manier mee kunnen met de concurrentie. Symbian 3 werkt ook met widgets, iets dat al mogelijk is op diverse andere mobiele besturingssystemen.

Symbian is een besturingssysteem dat oorspronkelijk is ontwikkeld door Nokia, maar op een gegeven moment besloot de Finse telecomfabrikant om alle onderdelen en aandelen van Symbian onder te brengen in een stichting en zo is de Symbian Foundation ontstaan, waar Lee Williams de topman van is. De Symbian Foundation ontwikkelt nu dus Symbian, met behulp van eigen ontwikkelaars en code van andere fabrikanten.