Abonneer je gratis op Techzine!

Apple is donderdag begonnen met het aftellen naar 10 miljard verkochte nummers in de iTunes Store. Ter gelegenheid van dit memorabele moment krijgt degene die het tienmiljardste nummer download een iTunes-cadeaubon ter waarde van 10.000 dollar.


"iTunes heeft een ommekeer teweeggebracht in de muziekmarkt, want je kunt er dag en nacht terecht om nummers en albums te downloaden. Zeven jaar later zijn we bijna aanbeland bij onze grootste muzikale mijlpaal ooit, namelijk 10 miljard gedownloade nummers", schrijft Apple op zijn website. De iTunes Store werd in 2003 geïntroduceerd en is sindsdien uitgegroeid tot een van de grootste online muziekwinkels.

Apple plaatste donderdag eveneens een teller op zijn website, die een indicatie geeft van het aantal verkochte nummers in de iTunes Store. De teller is inmiddels de 9,8 miljard gepasseerd en de verwachting is daarom dat het niet zo heel lang zal gaan duren voor de teller de 10 miljard heeft bereikt. Tot die tijd kan iedereen meedingen naar die iTunes-cadeaubon. Meedoen is zelfs mogelijk voor wie niet wil downloaden en zo simpel als het invullen van een formulier.

Sinds de introductie van de iTunes Store, die destijds nog iTunes Music Store heette omdat er alleen muziek werd verkocht, is Apples marktaandeel explosief gegroeid. In januari 2009 maakte Apple bekend dat het 6 miljard nummers had verkocht, goed voor zeventig procent van alle digitale online muziekaankopen. Ook het aanbod nam in de loop der jaren fors toe. In 2003 begon Apple met zo’n 200 duizend nummers en inmiddels is de teller de 11 miljoen al ruimschoots gepasseerd.

Hoewel Apple de iTunes Store in 2003 lanceerde, was deze aanvankelijk alleen toegankelijk voor Amerikanen. Pas in 2004 kwam de iTunes Store in de eerste twaalf Europese landen, waaronder Nederland, beschikbaar. Canadese klanten moesten uiteindelijk nog tot 3 december 2004 wachten en in de jaren daarna werd de muziekwinkel geleidelijk wereldwijd uitgerold. De iTunes Store werd daarmee verreweg de meeste wijdverspreide online digitale muziekwinkel.

Inmiddels is er in de iTunes Store, naast muziek, ook tal van andere content verkrijgbaar. Zo zijn er podcasts, audioboeken, video’s, films en televisieseries (niet in Nederland). Ook zijn er meer dan 150 duizend applicaties voor de iPhone en iPod touch verkrijgbaar in de speciale App Store. Apple nieuwste toevoeging aan de iTunes Store is een speciale winkel waarin e-books voor de multitouch iPad-tablet gekocht kunnen worden, de iBookstore.

Er gaan ook geruchten dat Apple van plan zou zijn om de iTunes Store los te koppelen van de iTunes-software. Met de introductie van iTunes Preview eind vorig jaar en de uitbreiding hiervan in januari en februari lijkt het er op dat Apple langzaam die kant opgaat. Middels iTunes Preview kan nu zowel informatie over muziek als ook over App Store-content rechtstreeks vanuit de browser opgevraagd worden, terwijl hiervoor eerder nog de iTunes-software benodigd was. Kenners denken dat Apple een web-based iTunes Store op z’n vroegst halverwege 2010 zal kunnen introduceren.