Abonneer je gratis op Techzine!

HP wordt beschuldigd van omkoping, het bedrijf zou een groot geldbedrag betaald hebben om een Russisch overheidscontract in handen te krijgen. HP meldt dat ze meewerken aan het onderzoek, en daarnaast ook een intern onderzoek zijn gestart.

De Russische politie heeft een inval gedaan in de kantoren van HP, waarbij documenten in beslag werden genomen. De politie was op zoek naar bewijs, waar ze precies naar op zoek waren is onbekend. Vlak voor de inval in de kantoren in Rusland werd een soortgelijke inval gedaan in het Duitse kantoor van HP.

De printerfabrikant benadrukt dat het om een oude zaak gaat, van een jaar of 7 geleden. HP zou in 2003 8 miljoen euro aan steekpenningen aan Russische ambtenaren hebben betaald om een opdracht ter waarde van 35 miljoen euro binnen te slepen.

In navolging van de Duitse en Russische autoriteiten is ook de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC een onderzoek gestart. Dit omdat door de Amerikaanse Foreign Corrup Practises Act omkoping in het buitenland ook strafbaar is.