Abonneer je gratis op Techzine!

Sinds gisteren is de interface veranderd van de Google zoekresultaten. Na jarenlang de resultaten op dezelfde manier getoond te hebben werd het tijd voor iets nieuws. Het idee erachter is dat de nieuwe interface vooral handiger moet zijn.

"Na tien jaar verbeteren en optimaliseren van de zoekresultaten is nu de volgende stap gezet. In een groot aantal landen, waaronder Nederland is de nieuwe interface geactiveerd. De gebruikers krijgen een verbeterde interface die ervoor zorgt dat verschillende zoekfilters en opties eenvoudiger te gebruiken zijn en informatie sneller is te vinden", aldus Mayer.

Clickable of bekijk het zelf!

Aan de linkerkant van de pagina is een kolom toegevoegd, waarin je kan filteren op categorieën: alles, afbeeldingen, video’s, maps, nieuws, boeken, blogs, updates en discussies. Maar ook op periode: laatste 24 uur, week, maand, jaar.

De technici van Google hebben delen van de nieuwe interface de afgelopen maanden al stilletjes ter beschikking gesteld. Je kon ze vinden in Google labs, echter is dat niet de meest bezochte sectie van Google en hebben dus ook maar weinig mensen het eerder gezien.

In de nieuwe interface komen ook nieuwe zoektechnieken meteen voor iedereen beschikbaar. Het gaat om Universal Search, het zogeheten Search Options panel en Google Squared. Die drie onderdelen vormen de basis voor het nieuwe zijpaneel. Met Google Squared wordt het mogelijk om te zoeken naar informatie die "lijkt op" gegevens die al eerder zijn gevonden. "We laten de gebruiker op die manier nieuwe wegen inslaan, zodat hij dingen tegenkomt die hij nooit had verwacht", aldus Mayer bij de presentatie van de nieuwe interface.